Globalno

V Ukrajini zaradi suma goljufije priprli vplivnega tajkuna

Uredništvo , 03.09.23 ob 12:50

Sodišče v Kijevu je zanj odredilo dvomesečni pripor, potem ko ga je ukrajinska varnostna služba obtožila goljufije in pranja denarja.

V Ukrajini zaradi suma goljufije priprli vplivnega tajkuna

V Ukrajini so v soboto pridržali vplivnega tajkuna Igorja Kolomojskega. Sodišče v Kijevu je zanj odredilo dvomesečni pripor, potem ko ga je ukrajinska varnostna služba obtožila goljufije in pranja denarja. Pridržanje Kolomojskega po poročanju tujih medijev kaže na odločenost Kijeva, da kljub vojni ukrepa proti korupciji.

Ukrajinska varnostna služba (SBU) je objavila ugotovitve preiskave, v kateri je Kolomojski, sicer lastnik skupine finančnih in industrijskih podjetij, obtožen kriminalnih dejavnosti, vključno z goljufijo in legalizacijo nezakonito pridobljenega premoženja.

Ob tem je na Telegramu objavila fotografije, ki prikazujejo, kako mu uradniki izročajo rezultate preiskave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Plačilo varščine je zavrnil

Sodišče je zatem zaradi goljufije in pranja denarja za 60-letnega tajkuna odredilo dvomesečni preiskovalni zapor. Hkrati so mu določili varščino v višini skoraj 510 milijonov grivn (okoli 12,7 milijona evrov), s čimer bi lahko milijarder do začetka sojenja počakal na prostosti. Plačilo varščine je zavrnil, njegov odvetnik pa je sporočil, da se bo pritožil.

Kolomojski, ki je bil zadnja tri leta tarča ameriških sankcij, naj bi med letoma 2013 in 2020 legaliziral pol milijarde ukrajinskih grivn, tako da jih je prenesel v tujino prek bank pod svojim nadzorom. Preiskava pod vodstvom državnega tožilstva se nadaljuje, so po poročanju dpa sporočili v Kijevu. Kolomojski je že v preteklosti zavrnil vse očitke na svoj račun. Poslovnež velja za enega od oligarhov, ki so se po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 dokopali do ogromnega bogastva in s tem pridobili izjemen politični in gospodarski vpliv.

Prevladati mora pravna država

Do ukrepanja proti Kolomojskemu, enemu najvidnejših poslovnežev in tudi najbogatejših Ukrajincev, ki je podprl predsednika države Volodimirja Zelenskega na volitvah leta 2019, prihaja v času, ko želi Kijev Zahodu dokazati, da se tudi v času vojne bori proti korupciji. Zelenski je po pridržanju Kolomojskega v svojem rednem video nagovoru v soboto zvečer poslal odločno sporočilo proti korupciji in kriminalu belih ovratnikov. “Tisti, ki oropajo državo in se postavljajo nad zakon, ne bodo mogli več nadaljevati tako kot doslej,” je dejal.

“Prevladati mora pravna država,” je še poudaril Zelenski. Po njegovih besedah je pomembno, da pride do pravice tudi v primerih, ki jih že leta niso obravnavali.

STA