Globalno

V Španiji zasegli rekordno količino kokaina

Uredništvo , 25.08.23 ob 19:16

Droge so našli v zabojnikih z bananami.

V Španiji zasegli rekordno količino kokaina

V pristanišču v španskem mestu Algeciras so v sredo zasegli skoraj 9,5 tone kokaina iz Ekvadorja, sta danes sporočili španska policija in carina. Po njihovih ocenah gre za največji zaseg kokaina v Španiji doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Operacija je zadala velik udarec eni največjih kriminalnih združb na svetovni ravni na področju distribucije kokaina,” sta navedli v skupni izjavi, ne da bi podali ime združbe.

Skrivali so jih v zabojnikih z bananami

Poleg droge, ki so jo sicer našli v zabojnikih z bananami, so odkrili tudi logotipe več kot 30 evropskih kriminalnih združb, ki bi kokain morale prevzeti. Združba, ki je tovor prevažala, pa je lahko po ocenah policije v Evropo pošiljala okoli 40 kontejnerjev na mesec in je pogosto uporabljala tudi špansko pristanišče v mestu Vigo.

Z visokim pritokom drog skozi pristanišča se v Evropi spopadata tudi Nizozemska in Belgija. Na Nizozemskem so v prvi polovici letošnjega leta skupno zasegli več kot 29 ton drog, kar je več kot v enakem obdobju lani, ko so jih zasegli okoli 22 ton. V belgijskem pristanišču Antwerpen pa je policija lani zasegla rekordnih 110 ton kokaina.

sta