Pod berlinskimi Brandenburškimi vrati so se kmalu po polnoči, ko je začel v Nemčiji veljati zakon o delni legalizaciji konoplje za osebno rabo, zbrali kadilci in proslavili novi zakon. Nemci lahko od danes v javnosti posedujejo do 25 gramov konoplje in doma gojijo do tri rastline za osebno rabo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V središču Berlina se je zbralo nekaj sto ljudi, ki so bili po poročanju dpa ob zvokih reggaeja "zelo dobre volje".

Razporstrili meter širok list

Ljubitelji rekreativne rabe konoplje so na odru nekaj minut pred polnočjo razprostrli en meter širok list konoplje, vstop v nov dan pa so pospremili s prižigom vžigalnikov. Kmalu po polnoči je množica prvič v zgodovini Nemčije na javnem mestu legalno zaužila konopljine proizvode.

"Končno se ne rabimo več skrivati," je za dpa pred slovesnostjo, ki je bila registrirana pri policiji, dejal Henry Plottke, član Nemške zveze uporabnikov konoplje. Plottke je povedal, da so z njegovimi somišljeniki želeli praznovati "novo pridobljeno svoboščino". Poudaril je tudi, da mu je ob sprejetju zakona odleglo, saj ga policija ne obravnava več kot kriminalca.

Spodnji dom nemškega parlamenta je zakon sprejel februarja, konec marca pa so zakonu zeleno luč prižgali tudi v zgornjem domu.

Pri sebi imajo lahko 25g konoplje

Poleg 25 gramov konoplje, ki jih lahko Nemci od danes naprej posedujejo, bodo lahko odrasli doma hranili do 50 gramov. Kajenje marihuane na javnih mestih je prepovedano v šolah, športnih objektih in v njihovi neposredni bližini.

Prodaja še vedno prepovedana

Prodaja in nakup sta še vedno prepovedana, vendar pa se lahko potrošniki, ki ne želijo gojiti rastlin doma, pridružijo nekomercialnim društvom za kolektivno gojenje. Ti lahko imajo največj 500 članov s stalnim prebivališčem v Nemčiji in si substanco lahko medsebojno dobavljajo za osebno uporabo - do največ 50 gramov na člana na mesec.