Nemški parlament je danes potrdil delno legalizacijo konoplje za osebno rabo. Predvidoma od 1. aprila bodo lahko v Nemčiji polnoletni posedovali manjšo količino marihuane. Zakon mora sicer potrditi še zgornji dom parlamenta, a potrditev ni obvezna.

Kaj bo dovoljeno in kaj ostaja prepovedano?

Legalizacijo je danes podprlo 407 poslancev, 226 jih je bilo proti, štirje so se vzdržali glasovanja. Bundesrat bo o zakonu odločal 22. marca, a potrditev ni nujna, bi pa lahko zgornji dom postopkovno še zavlekel uveljavitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zakon, ki je sprožil burno razpravo, omogoča, da bodo lahko imeli odrasli do 25 gramov konoplje za osebno uporabo. Na lastnem domu bodo dovoljene tri žive rastline konoplje in do 50 gramov konoplje za osebno uporabo. Kajenje marihuane na javnih mestih bo prepovedano v šolah, športnih objektih in v njihovi neposredni bližini.

Zakon je med drugim podpiral zdravstveni minister Karl Lauterbach, češ da aktualne razmere niso sprejemljive zaradi vse večjega števila uporabnikov in širjenja črnega trga.

Dovoljena naj bi bila tudi nekomercialna društva za gojenje, v katerih bo lahko do 500 članov s stalnim prebivališčem v Nemčiji kolektivno gojilo konopljo in si jo medsebojno dobavljajo za osebno uporabo - do največ 50 gramov na člana na mesec. Najpozneje v 18 mesecih po začetku veljavnosti zakona bodo med drugim opravili prvo oceno njegovega vpliva na mlade.

V Nemčiji je sicer javnost razdvojena glede legalizacije konoplje. Glede na anketo inštituta YouGov vsaj delno legalizacijo podpira 42 odstotkov vprašanih, malo več pa jih je proti.