Poletne počitnice so tu in mnogi Slovenci se bodo z avtomobili odpravili na pot proti jugu, morda tudi skozi Nemčijo. Tam se lahko srečajo z velikimi razlikami v cenah goriva, kar je pokazala analiza nemškega avtomobilskega kluba ADAC.

80 odstotkov voznikov avtoceste zaradi dražjega goriva zapusti

ADAC je primerjal cene bencina (Super E10) in dizla med bencinskimi servisi na avtocestnih počivališčih s tistimi ob avtocesti. Razlika pa je bila več kot očitna. V času analize so ljudje na avtocestnem servisu za liter dizla plačali v povprečju okoli 38 centov več, za bencin (super E10) pa celo nad 39 centov . Ponekod je cena nihala še bolj - znotraj enega od bencinskih parov je bila razlika celo nad 54 centov za super E10 in slabih 50 centov za dizel.

Cene goriv seveda nihajo, specifične razlike v cenah pa so se od obdobja raziskave morda ponovno spremenile, v svojem poročilu opozarja ADAC.

Zaradi visokih cen goriva se mnogi vozniki odločijo za obvoz in polnijo gorivo izven avtoceste. Anketa ADAC je pokazala, da to stori kar 80 % voznikov. Pri 50-litrski posodi za gorivo lahko s tem prihranijo do 19 evrov, je še ugotovil ADAC.