Globalno

V Franciji bodo v šolah prepovedali abaje

Uredništvo , 28.08.23 ob 13:00

V francoskih šolah zakonodaja že od leta 2004 prepoveduje nošenje simbolov in oblačil, s katerimi učenci kažejo svojo versko pripadnost.

V Franciji bodo v šolah prepovedali abaje

Dekleta z začetkom novega šolskega leta v francoskih šolah ne bodo smela več nositi abaj, tradicionalnih muslimanskih oblačil, podobnih ogrinjalom, je v nedeljo sporočil francoski minister za izobraževanje Gabriel Attal.

“Odločil sem se, da v šolah ne bo več abaj,” je v intervjuju za televizijo TF1 dejal Attal. Dodal je, da bo še pred začetkom pouka 4. septembra ravnateljem šol posredoval “jasna pravila glede tega na nacionalni ravni”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Sekularizem pomeni svobodo emancipacije skozi šolo. Ko vstopiš v razred, ne bi smel na prvi pogled ugotoviti, katere veroizpovedi so učenci,” je dodal.

Prepovedano nošenje vseh verskih simbolov in oblačil

Abaje je opisal kot “versko gesto, katere namen je preizkusiti odpornost sekularizma v šolah”. Spomnil je še, da že zakonodaja iz leta 2004 v šolah prepoveduje “nošenje simbolov in oblačil, s katerimi učenci kažejo svojo versko pripadnost”. To vključuje križe, judovske kapice in islamske naglavne rute.

Do te poteze prihaja po večmesečni razpravi o nošenju abaj v šolah. Desnica se je vselej zavzemala za prepoved in je odločitev ministra že pozdravila, levica pa opozarja, da ukrep posega v državljanske svoboščine. Odločitev ministra je medtem pozdravil tudi generalni sekretar sindikata NPDEN-UNSA, ki zastopa ravnatelje, Bruno Bobkiewicz.

STA