Britanske volitve vsakič zaznamuje tudi nekaj nenavadnih kandidatov, ki brišejo meje med politiko in satiro. Na današnjih volitvah se za mesto v britanskem parlamentu tako med drugim potegujejo spletni klepetalnik, pub in vesoljski grof, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nenavadni kandidati so na britanskih volitvah tradicija

Tradicija nenavadnih kandidatov se je na Otoku začela pred 40 leti, ko se je na volitve prijavila Uradna nora stranka plešoče pošasti z dvema kandidatoma. V Veliki Britaniji lahko na volitvah namreč kandidira vsak, ki da polog 500 funtov in zbere deset podpisov. Britanski politolog Andrew Blick je za AFP ocenil, da imajo satirični kandidati nekaj dodane vrednosti, saj usmerjajo pozornost k volitvam, sistemu in tudi nekaterim težavam, ki jih izpostavijo. Vse to pa zapakirajo v humor.

Med satiričnimi kandidati je tokrat znova grof Binface (v prevodu Kantobraz), ki na svoji glavi nosi smetnjaku podobno čelado. V kampanji obljublja izgradnjo najmanj enega cenovno dostopnega stanovanja in predlaga nacionalizacijo pevke Adele. V preteklosti je grof, ki je v resnici komedijant Jon Harvey, med drugim že sodeloval na letošnjih lokalnih volitvah v Londonu, kjer je prehitel skrajno desno stranko Najprej Britanija s 4000 glasovi več podpore.

Večinoma gre za marketinške pozete

Volivci pa lahko danes obkrožijo tudi pub Mitre v Richmondu na jugu Londona, ki se je registriral kot politična stranka. Lastnik Chris French, ki je edini kandidat, je priznal, da gre za marketinško potezo. "Najlažja stvar, ki sem jo kadarkoli naredil," je dejal o registraciji puba kot politične stranke. Ocenil je namreč, da je za pičlih 500 funtov dobil zelo dobro priložnost za oglaševanje svojega puba, saj bo njegovo ime na volilnem listku videlo okoli 77.000 lokalnih prebivalcev.

AI Steve pa trdi, da je prvi umetnointeligentni kandidat v Veliki Britaniji, ki je danes na voljo za izbiro v volilnem okrožju Brighton Pavilion na jugovzhodu Anglije. Obraz kampanje je njen ustvarjalec Steve Endacott, platforma umetne inteligence pa obljublja, da bo poslanec, s katerim se boste lahko pogovarjali kadar koli in kjer koli. AI Steve je za AFP povedal, da se poteguje za mandat, da bi dosegel spremembe, in da je ena od njegovih prednosti ta, da ne bo podlegel čustvom ali posebnim interesom.