V 102. letu starosti je danes umrl nekdanji francoski zunanji minister Roland Dumas, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dumas je zunanje ministrstvo vodil med predsedovanjem Francoisa Mitterranda v 80. in 90. letih. Čeprav je pravnik veljal za spretnega politika, je konec njegove politične kariere zaznamovala obsodba zaradi korupcije.

''Kot pravnik je poosebljal talent in skromnost''

Dumas je francosko zunanje ministrstvo vodil med letoma 1984 in 1986 ter med letoma 1988 in 1993 v času predsednika Francoisa Mitterranda. Nato je postal predsednik ustavnega sveta, najvišjega sodnega organa, zadolženega za preverjanje ustavnosti zakonov.

"Bil je romaneskni lik. Kot pravnik je poosebljal talent in skromnost. Vedno ko si ga srečal, si se nekaj naučil," je povedal njegov kolega, odvetnik Marcel Ceccaldi.

Dumasa so cenili zaradi njegovega sodelovanja pri združevanju Evrope, tesnega sodelovanja s tedanjim nemškim kolegom Hansom-Dietrichom Genscherjem in kot diskretnega, vendar učinkovitega zagovornika francoskih stališč med prvo zalivsko vojno. Bil je tudi avtor več knjig, med drugim s področij zgodovine in prava.

V dolgoletni in bleščeči karieri si je izgradil ugled prepričljivega govornika in šarmantnega odvetnika ter - podobno kot njegov stari prijatelj Mitterand - nepoboljšljivega ženskarja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi prejemanja podkupnin od francoskega naftnega koncerna Elf je bil leta 2001 obsojen na pol leta zaporne kazni. Skupaj z njim je bila tedaj obsojena njegova ljubica Christine Deviers-Joncour, in sicer na tri leta zaporne kazni.

Dumas je v času opravljanja funkcije francoskega zunanjega ministra med letoma 1989 in 1992 od družbe Elf prejemal podkupnine, Deviers-Joncourjeva je v tem času od podjetja prejela 64,5 milijona frankov "provizij", s čimer naj bi si par zagotovil razkošno življenje.

STA