Ustavno sodišče je danes po strokovnem posvetu in seji ustavnih sodnikov sprejelo odločitev o napovedi kandidature predsednika Zorana Milanovića na prihajajočih parlamentarnih volitvah na listi SDP. Kot so med drugim navedli, je predsednik nestrankarska oseba in ne sme sodelovati pri strankarskem delovanju. Če tega ne bo upošteval, lahko razvelavijo tudi volitve, še pišejo hrvaški mediji. 

Spomnimo,  hrvaški predsednik Zoran Milanović je čez vikend napovedal, da bo kandidiral za mesto premierja in zmagal na prihajajočih parlamentarnih volitvah, ne glede na to, kaj bo o ustavnosti njegove kandidature odločilo ustavno sodišče. Njegov glavni tekmec, aktualni premier Andrej Plenković je medtem še vedno prepričan v vnovično zmago njegove stranke HDZ.

Na volitve v sredo 

Parlamentarne volitve, ki na Hrvaškem tradicionalno potekajo ob nedeljah, bodo tokrat po Milanovićevi odločitvi na sporedu v sredo, 17. aprila. Plenković je povedal, da bo to otežilo udeležbo na volitvah številčni hrvaški skupnosti v Bosni in Hercegovini.

Plenković je kljub vsemu še vedno prepričan v uspeh svoje stranke. Na kongresu je ob aplavzu našteval dosedanje uspehe, v prihodnje pa napovedal dvig plač in politike spodbud za vsakega novorojenega otroka.

Ne namerava se odreči funkciji 

Milanović je na družbenem omrežju Facebook včeraj tudi sporočil, da se bo potegoval za premierski stolček, ne glede na to, ali bodo "ustavni sodniki izvršili nalog strahopetca Plenkovića" in mu preprečili, da ga opozicija formalno navede kot kandidata na listi.

Poudaril je, da se pred volilno zmago ne namerava odreči predsedniški funkciji, saj da bi to pomenilo, da ima HDZ vso oblast v državi. Mesto predsednika republike bi namreč v primeru njegovega odstopa zasedel predsednik sabora iz vrst konservativne večine Gordan Jandroković.