52-letni Assange je bil obtožen zarote za pridobivanje in razkrivanje podatkov nacionalne obrambe. ZDA že leta trdijo, da so datoteke WikiLeaks, ki so razkrile informacije o vojnah v Iraku in Afganistanu, ogrožale življenja.

Leta 2010 je spletna stran objavila videoposnetek iz ameriškega vojaškega helikopterja, ki prikazuje več kot ducat iraških civilistov, vključno z dvema novinarjema Reutersa, ubitih v Bagdadu. Ena izmed najbolj znanih sodelavk Assangea, obveščevalna analitičarka ameriške vojske Chelsea Manning , je bila obsojena na 35 let zapora, preden ji je takratni predsednik Barack Obama leta 2017 kazen omilil. Tudi med dolgotrajnimi pravnimi bitkami je bil Assange le redko viden v javnosti in naj bi že leta trpel zaradi slabega zdravja, vključno z manjšo možgansko kapjo v zaporu leta 2021.

Zadnjih pet let je preživel v britanskem zaporu, od koder se je boril proti izročitvi v ZDA. Assangea so na Švedskem soočili tudi z ločenimi obtožbami posilstva in spolnega napada, kar je zanikal. Sedem let se je skrival na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu in trdil, da ga bo zaradi švedskega primera poslal v ZDA. Švedske oblasti so leta 2019 opustile primer in dejale, da je od prvotne pritožbe minilo preveč časa, vendar so ga oblasti Združenega kraljestva pozneje odpeljale v pripor. Sodili so mu, ker se ni predal sodišču, da bi ga izročili Švedski.

Vrnil se bo v Avstralijo

Assange se bo vrnil v Avstralijo, piše v pismu pravosodnega ministrstva. Na platformi X, prej znani kot Twitter, je Wikileaks povedal, da je Assange v ponedeljek zapustil zapor Belmarsh po več kot 1900 dneh v majhni celici. Nato so ga popoldne "izpustili na letališču Stansted, kjer se je vkrcal na letalo in zapustil Združeno kraljestvo", da bi se vrnil v Avstralijo, dodajo v izjavi. Videoposnetek, ki ga je na spletu delil Wikileaks, kaže, da Assangea, oblečenega v kavbojke in modro srajco, vozijo v Stansted, preden se vkrcajo na letalo.

Njegova žena Stella Assange se je na Twitterju zahvalila njegovim podpornikom, "ki so se leta in leta vsi mobilizirali, da bi to uresničili". Dogovor – po katerem bo priznal krivdo za eno obtožbo zakona o vohunjenju – naj bi bil dokončno sklenjen na sodišču na Severnih Marianskih otokih v sredo, 26. junija. Odmaknjeni pacifiški otoki, skupna država ZDA, so veliko bližje Avstraliji kot ameriška zvezna sodišča na Havajih ali v celinskem delu ZDA.

Stella je rekla, da je bila zelo omejena glede tega, kar je lahko povedala o samem dogajanju pred moževim nastopom na sodišču. Povedala je, da je za njenega moža prioriteta, da "ostane zdrav", da je v stiku z naravo in da ima družina "čas in zasebnost". Stella je tudi potrdila, da sta oba otroka z njo v Avstraliji, a jima še ni povedala, da bo izpuščen, povedala je le, da gresta obiskati družino in da ju tam čaka "veliko presenečenje"

Je bil primer politično motiviran?

Assange in njegovi odvetniki so dolgo trdili, da je bil primer politično motiviran. Aprila je ameriški predsednik Joe Biden dejal, da razmišlja o zahtevi Avstralije za opustitev pregona proti Assangeu. Mesec po tem pa je višje sodišče Združenega kraljestva odločilo, da lahko Assange vloži novo pritožbo zoper izročitev v ZDA, kar mu omogoča, da izpodbija zagotovila ZDA o tem, kako bo potekalo njegovo bodoče sojenje in ali bo kršena njegova pravica do svobode govora. Po razsodbi je Stella povedala novinarjem in podpornikom, da bi se morala Bidnova administracija "distancirati od tega sramotnega pregona".

Ameriško tožilstvo je prvotno želelo soditi ustanovitelju Wikileaksa v 18 točkah – večinoma v smislu vohunjenja – zaradi objave zaupnih ameriških vojaških zapisov in diplomatskih sporočil, povezanih z vojnami v Afganistanu in Iraku. Wikileaks, ki ga je Assange ustanovil leta 2006, trdi, da je objavil več kot 10 milijonov dokumentov, kar je ameriška vlada pozneje opisala kot "enega največjih kompromisov zaupnih podatkov v zgodovini ZDA".