Ekipa Guinness World Records je danes sporočila, da sta najstarejša še živeča siamska dvojčka Lori in George Schappell v nedeljo, 7. aprila, umrla v bolnišnici Univerze v Pensilvaniji. Stara sta bila 62 let in 202 dni, torej devet let starejša od drugih najstarejših siamskih dvojčic.

Bila sta povezana, a hkrati zelo različna

Leta 1961 rojena dvojčka Lori in George (prvotno Dori) sta imela delno združeni lobanji, delila pa sta si tudi vitalne krvne žile in 30 % njunih možganov. Kljub temu, da sta bila "povezana", sta bila dvojčka v mnogih pogledih različna. Lori je bila samostojna, George pa zaradi bolezni ni mogel hoditi. Sedel je na vozičku, ki ga je Lori z veseljem potiskala. George je med drugim užival v uspešni karieri country pevca, medtem ko je bila Lori večkrat nagrajena kegljačica.

Leta 2007 sta postala prva siamska dvojčka z različnima spoloma. George (prej Dori) je namreč v tem letu začel nastopati kot moški po tem, ko je razkril, da je transseksualec.

Živela sta v dvosobnem stanovanju v Pensilvaniji, kjer sta imela vsak svojo sobo. Noči sta torej izmenično preživljala v obeh, sta pa tudi poskušala živeti individualno življenje, kolikor je bilo le mogoče. Prav tako sta se ločeno tuširala, pri čemer sta uporabljala zaveso za tuširanje kot pregrado, medtem ko se je eden tuširal, je drugi stal na zunanji strani zavese.

Nikoli se nista želela ločiti

"Bi bila ločena? Nikakor ne. Moja teorija je: zakaj popravljati, kar ni pokvarjeno?" je George pojasnil v dokumentarnem filmu leta 1997. Dvojčka sta tako kljubovala vsem napovedim strokovnjakov, ki so dejali, da ne bosta živela več kot 30 let.