Globalno

Ob smrti pomembnega politika sta se oglasila Golob in Pirc Musarjeva

Uredništvo , 09.02.24 ob 14:29

Umrl je pomemben politik, ki je imel veliko vlogo pri razpadu Jugoslavije. Poslavljajo se mnogi.

Ob smrti pomembnega politika sta se oglasila Golob in Pirc Musarjeva
Fotografija je simbolična

V 96. letu starosti je danes umrl francoski pravnik in politik Robert Badinter, ki je med drugim znan po tem, da je vodil mednarodno arbitražno komisijo, ki je leta 1991 objavila stališče, da je SFRJ razpadla in da ni šlo za odcepitev posameznih republik. Ugotovitve komisije pa so odprle pot za mednarodno priznanje Slovenije.

Golob: Gospod Badinter je odigral ključno vlogo v zgodovini Sloveniji

V svoji dolgoletni odvetniški in politični karieri je Badinter, ki se je leta 1928 rodil v Parizu, opravljal funkcije na številnih visokih položajih. Med drugim je bil pravosodni minister in predsednik francoskega ustavnega sveta. Zavzemal se je predvsem za odpravo smrtne kazni v Franciji, kar mu je leta 1981 tudi uspelo. Bil pa je tudi zavzet zagovornik dekriminalizacije homoseksualnosti ter se posvečal boju proti organiziranemu kriminalu in terorizmu, poroča francoski medij France24.

Leta 1991 je predsedoval mednarodni arbitražni komisiji v okviru mirovne konference o Jugoslaviji, ki je postala znana kot Badinterjeva komisija. Komisija je od 7. decembra 1991 do 13. avgusta 1993 izdala 15 pravnih mnenj, v katerih je v prvi vrsti menila, da je Jugoslavija razpadla in da je na njenem ozemlju nastalo pet enakovrednih držav naslednic. Ugotovitve komisije so odprle pot za mednarodno priznanje Slovenije.

Tudi premier Robert Golob je izrekel sožalje ob današnji smrti Roberta Badinterja. "Gospod Badinter je odigral ključno vlogo v zgodovini Slovenije, ko je kot predsednik mednarodne arbitražne komisije pripravil poročilo, čigar glavno mnenje je bilo, da je Jugoslavija prenehala obstajati. S to ugotovitvijo je bila odprta pot mednarodnemu priznanju Slovenije in ureditvi nasledstva SFRJ," je na omrežju X zapisal Golob.

"Danes je Evropa izgubila velikega intelektualca in borca za človekove pravice, ki je ključno zaznamoval francosko in evropsko zgodovino," pa je na X sporočila predsednica republike Pirc Musar.

Na pomembno vlogo Badinterja je na družbenem omrežju X opozorilo tudi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ki je ob tem izrazilo sožalje ob njegovi smrti. Mnenje arbitražne komisije je omogočilo mednarodno priznanje Slovenije. Komisija je podala stališče, da je Jugoslavija razpadla, da je na njenem ozemlju nastalo pet enakovrednih držav naslednic in da Srbija s Črno goro ne more biti edina naslednica. Za ta njegov osebni doprinos k osamosvojitvi Slovenije bomo večno hvaležni, so zapisali na MZEZ.

STA