Ukrajinska varnostna služba SBU je danes sporočila, da je pridržala dva ukrajinska uradnika, ki naj bi v sodelovanju z Moskvo načrtovala umor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Dodala je, da si je Rusija prizadevala identificirati posameznike blizu varnostnemu osebju Zelenskega, ki bi lahko predsednika vzeli za talca in ga ubili.

"Preiskovalci protiobveščevalne in varnostne službe so preprečili načrte ruske varnostne službe FSB za umor predsednika Ukrajine in drugih predstavnikov vojaškega in političnega vodstva države," je na družbenih omrežjih zapisal SBU. Ob tem je poudaril, da so razbili mrežo ruskih agentov in pridržali dva ukrajinska polkovnika, ki naj bi Rusiji posredovala zaupne informacije.

Rusija si je po trditvah SBU prizadevala identificirati posameznike blizu varnostnikom Zelenskega, ki bi lahko ukrajinskega predsednika vzeli za talca in ga ubili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je bil sicer po trditvah Kijeva od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 že večkrat tarča operacij ruskih obveščevalnih služb.

Na Poljskem so denimo aprila aretirali moškega, osumljenega stikov z ruskimi obveščevalnimi službami in pomoči pri pripravi atentata na Zelenskega. SBU pa je avgusta lani sporočil, da je aretiral žensko, ki je poskušala odkriti podrobnosti o potovanjih ukrajinskega predsednika izven Kijeva.