Globalno

Čeferin: Leta 2027 ne bom več kandidiral za predsednika Uefe

Uredništvo , 08.02.24 ob 12:30

Na koncu so delegati z veliko večino podprli statutarne amandmaje, le eden je bil proti in eden se je vzdržal.

Čeferin: Leta 2027 ne bom več kandidiral za predsednika Uefe

Evropska nogometna zveza Uefa je na 48. rednem kongresu v Parizu z veliko večino potrdila spremembo statuta, ki potencialno omogoča, da bi zdajšnji predsednik krovne evropske zveze Aleksander Čeferin lahko kandidiral tudi za predsedniško mesto v obdobju od leta 2027 do 2031.

Čeferin ne bo več kandidiral 

Kljub temu pa je predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin po kongresu v Parizu, na katerem so potrdili spremembo statuta glede podaljšanja predsedniškega mandata, kar bi mu potencialno dovolilo novo kandidaturo na kongresu 2027, razkril, da čez tri leta ne bo več kandidiral za prvega moža evropske zveze.

Kot je pojasnil Čeferin na novinarski konferenci po kongresu, se je za to, da ne bo več kandidiral, odločil že pred približno pol leta.

Prvi mandat dobil leta 2016

Čeferin je na čelo Uefe prišel leta 2016, ko je v nepolnem mandatu zamenjal Michela Platinija, za svoj prvi poln mandat je bil izvoljen leta 2019, za drugega pa 2023.

V zdajšnjem mandatu so 56-letnega slovenskega odvetnika doletele določene kritike, češ da s spremembo statuta tepta lastno reformo o omejitvi predsedniške funkcije na 12 let oziroma na tri mandate.

A na zvezi so že pred kongresom pojasnili, da ne gre za vsebinske spremembe statuta, saj da že obstoječi predpisi omogočajo Čeferinu vnovično kandidaturo za predsednika leta 2027. Vendar se je Slovenec odločil, da bo mandat 2023 - 2027 njegov zadnji.

Kritike Hrvata močno odmevale

Kritike so v javnosti letele predvsem od Hrvata Zvonimirja Bobana, ki je pred kratkim zapustil Uefo, predsednika romunske zveze Razvana Burleanuja in zakladnika Uefe Davida Gilla, mnenje tega je delila tudi angleška zveza, ki je napovedala, da bo glasovala proti spremembam statuta.

Na koncu so delegati z veliko večino podprli statutarne amandmaje, le eden je bil proti in eden se je vzdržal.