V petkovem strelskem napadu v koncertni dvorani na obrobju Moskve, za katerega je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, je bilo po zadnjih podatkih ubitih 93 ljudi. Ruske oblasti so opozorile, da se bo število smrtnih žrtev po pričakovanjih še povečalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske oblasti so pridržale 11 osumljencev za teroristični napad, med njimi štiri napadalce, so danes sporočili v Kremlju.

Teroristična skupina Islamska država prevzela odgovornost

Rusko generalno tožilstvo je sporočilo, da je več zamaskiranih napadalcev v petek zvečer vdrlo v dvorano Crocus City Hall tik pred začetkom razprodanega rock koncerta skupine Piknik in začelo streljati. Napadalci so odvrgli tudi zažigalno bombo, stavbo pa je zajel požar, v katerem naj bi se porušila streha.

Teroristična skupina Islamska država je odgovornost za napad v petek pozno zvečer prevzela v sporočilu na družbenem omrežju Telegram in dodala, da so napadalci pobegnili. Moskva se na to še ni odzvala, ZDA pa so sporočile, da je izjava skupine Islamska država o odgovornosti verodostojna.

Oblasti so v Moskvi odpovedale vse množične prireditve, načrtovane za konec tedna, ter poostrile varnostne ukrepe.

Napad so obsodile številne zahodne države, tudi Slovenija.

Zahodna veleposlaništva so nedavno opozorila na možnost terorističnih napadov v Moskvi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Bela hiša je v petek sporočila, da so ZDA ta mesec opozorile ruske oblasti o možnosti terorističnih napadov, katerih tarča naj bi bile množične prireditve v Moskvi, poroča AFP. Washington je "te informacije delil z ruskimi oblastmi", je dejala tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

STA