Globalno

Tukaj bodo lahko po novem zakonu trajno zasegli avtomobile

Uredništvo , 29.08.23 ob 19:46

Policija bo voznikom ob ponavljajočih se kršitvah lahko tudi trajno zasegla avtomobil, policisti pa bodo med opravljanjem postopka nosili kamere.

Tukaj bodo lahko po novem zakonu trajno zasegli avtomobile

V Srbiji bo v petek začel veljati nov zakon o varnosti v cestnem prometu, ki uvaja pomembne novosti. Policija bo voznikom ob ponavljajočih se kršitvah lahko tudi trajno zasegla avtomobil, policisti pa bodo med opravljanjem postopka nosili kamere, poročajo srbski mediji. Na srbskih cestah umre vsako leto več ljudi.

Novi zakon določa 18 hujših cestnoprometnih prekrškov

Policija bo vozniku, ki ga bo v dveh letih tretjič obravnavala zaradi hujšega prekrška, lahko začasno odvzela vozilo do pravnomočnosti razsodbe. Če bo sodba obsodilna, bo vozilo ostalo v trajni lasti države, poroča srbski portal Nova.rs.

Novi zakon sicer določa 18 hujših cestnoprometnih prekrškov. Med njimi so vožnja pod vplivom alkohola z več kot 1,2 promila v krvi, zavrnitev opravljanja preizkusa alkoholiziranosti ali testa na droge ter različne prekoračitve hitrosti, na primer prekoračitev hitrosti za več kot 80 kilometrov na uro zunaj naselja in za več kot 70 kilometrov na uro v naselju.

Policisti bodo po novem zakonu morali snemati opravljanje postopka. Kamero bodo nosili na prsih, voznike pa bodo morali opozoriti na snemanje.

Med hujše kršitve spadajo tudi prevoz otroka, mlajšega od 12 let, na neprimernem sedežu, vožnja skozi najmanj dve rdeči luči na semaforju v manj kot desetminutnem razmiku pa tudi prehitevanje prek polne črte in vožnja brez izpita.

Zakon o varnosti v cestnem prometu prvič prepoznava tudi lahka električna vozila

Sprememba, ki jo prinaša zakon, je zaradi pomanjkanja voznikov tudi nižja starostna meja za pridobitev vozniškega izpita za kategoriji C in D oziroma za tovornjake in avtobuse. Tovornjake bodo po novem lahko vozili tudi 18-letniki, avtobuse pa 21-letniki.

Zakon o varnosti v cestnem prometu prvič prepoznava tudi lahka električna vozila. Starostno mejo za njihovo vožnjo določa pri 14 letih, vožnjo pa predpisuje po kolesarskih stezah.

Lani je na srbskih cestah po podatkih srbskega notranjega ministrstva izgubilo življenje 535 ljudi. Leto prej jih je umrlo 521, leta 2020 pa 492. Pred tem so v Srbiji beležili upadanje števila smrtnih žrtev, ki je pred letom 2000 sicer presegalo 1500 letno.

STA