Vrhovno sodišče ZDA se je v sredo nekoliko presenetljivo odločilo, da bo odločalo o pritožbi nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na odločitev prizivnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo sklicevanje na imuniteto pred kazenskim pregonom zaradi opravljanja predsedniške funkcije, poročajo ameriški mediji.

Ni še znano, kdaj bodo sprejeli odločitev

Primer so morali sprejeti najmanj štirje vrhovni sodniki, praktična posledica poteze sodišča pa je, da se do predsedniških volitev novembra ne bo zaključil zvezni sodni proces, ki v Washingtonu poteka proti Trumpu zaradi spodkopavanja legitimnosti izida volitev 2020.

Vrhovno sodišče je sporočilo, da bo argumente obeh strani v primeru poslušalo po 22. aprilu, ni pa jasno, kdaj bi lahko sprejelo odločitev. Nekateri demokratski politični komentatorji trdijo, da je vrhovno sodišče s tem dokončno izgubilo kredibilnost, poročajo ameriški mediji.

Trumpovi odvetniki sicer zastopajo stališče, da je predsednik ZDA po nastopu položaja za vselej imun pred pregonom za kakršnokoli kaznivo dejanje, ki ga izvrši v času opravljanja svojih dolžnosti.

Trump se trenutno sooča z več sodnimi procesi zaradi različnih obtožb, okrog 30 odstotkov republikanskih volivcev pa je v vzporednih anketah na dosedanjih strankarskih volitvah in zborovanjih zatrdilo, da Trumpa ne bodo podprli, če bo pravnomočno obsojen.

Težko je verjeti, da bo konservativna večina na vrhovnem sodišču našla ustavne utemeljitve za tak argument, vendar pa je analitik televizije MSNBC Neal Katyal menil, da to ni pomembno. Po njegovem je vrhovno sodišče naredilo uslugo Trumpu, ki si prizadeva zavlačevati vse sodne postopke v upanju na vrnitev v Belo hišo.

Katyal, ki je v času predsednika Baracka Obame zastopal vlado pred vrhovnim sodiščem, je dejal še, da bo odločitev morda sprejeta šele v začetku poletja.

STA