Članici Evropske unije Španija in Irska bosta ob Norveški, ki ni članica EU, danes priznali Palestino. S to bolj ali manj simbolno gesto v podporo miru v regiji in rešitvi dveh držav v času vojne na območju Gaze se bo trojica držav pridružila okoli 140 članicam Združenih narodov od skupno 193, ki so palestinsko državo že priznale.

Slovenija danes kljub nekaterim pričakovanjem doma še ne bo priznala Palestine, je pa v tej smeri začela ustrezen postopek. Premier Robert Golob je v ponedeljek sporočil, da bodo na četrtkovo sejo vlade uvrstili sklep o posredovanju priznanja Palestine v državni zbor. Dodal je, da bo Slovenija nadaljevala usklajevanja s podobno mislečimi državami z namenom, da ustvari maksimalni pritisk za takojšnje premirje in izpustitev talcev v Gazi.

Članice EU sicer neenotne glede priznanja Palestine

Španija, Irska in Norveška so priznanje Palestine napovedale tudi v želji po spodbuditvi začetka političnega procesa za končanje vojne, ki je od lanskega oktobra v Gazi zahtevala že več kot 36.000 življenj. Španski zunanji minister Jose Manuel Albares je v nedeljo priznanje izpostavil kot pravično za palestinsko ljudstvo in najboljše jamstvo za varnost Izraela.

Palestinci so napovedi o priznanju pozdravili kot pomemben trenutek, Izrael pa jih je obsodil kot nagrajevanje terorizma palestinskega gibanja Hamas, ki je z napadom na Izrael 7. oktobra lani izzvalo izraelsko ofenzivo na Gazo. V odgovor je med drugim španskemu konzulatu v Jeruzalemu od 1. junija prepovedal izvajanje konzularnih storitev za Palestince.

Članice EU sicer niso enotne glede priznanja Palestine - več jih ocenjuje, da za to zdaj ni pravi trenutek. Je pa v zadnjih dneh v Bruslju potekal niz srečanj o vojni v Gazi. O nadaljnjih korakih unije v zvezi z njo so v ponedeljek govorili zunanji ministri članic. Zunanja ministrica Tanja Fajon je po zasedanju povedala, da priznanja za zdaj ni napovedala nobena dodatna država, še poroča STA.