Smrt otroka iz Češke, ki je v sredo umrl v eksploziji blizu Zadra, je povzročila eksplozivna naprava z vojaškega poligona, je danes po preiskavi sporočila hrvaška policija. 46-letni Čeh je s sinom kljub opozorilnim tablam vstopil na prepovedano območje in mu dovolil, da s sabo vzame eksplozivno napravo, ki jo je nato razneslo. Moškega so pridržali.

Otroku pustil, da je vzel eksplozivno napravo iz vojaškega poligona

Zadrska policija je danes zaključila kriminalistično preiskavo in kazensko ovadila 46-letnika zaradi eksplozije, v kateri je v sredo zvečer umrl devetletni deček - šlo naj bi za njegovega sina, poroča hrvaški portal Index. V eksploziji sta bili huje ranjeni še dve ženski in en moški, prav tako češki državljani.

Policijska preiskava je pokazala, da je 46-letnik v sredo popoldan po prihodu "na širše območje Knina" z družino in prijatelji vstopil na območje vojaškega poligona, čeprav so bile na vhodu postavljene table z opozorili tako v hrvaškem kot v angleškem jeziku, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Z otrokom je vstopil na prepovedano območje in mu dovolil, da s seboj vzame eksplozivno napravo, ki jo je nato pospravil v avtomobil. Kasneje se je skupina čeških državljanov zaradi okvare na avtomobilu ustavila ob cesti, otrok pa je iz avtomobila vzel eksplozivno napravo, ki se je aktivirala, nato pa jo je razneslo.

Policija proti 46-letniku podala kazensko ovadbo

Devetletnik je v eksploziji umrl, dve ženski sta bili težje poškodovani, še en moški pa lažje, so po opravljeni preiskavi sporočili iz zadrske policijske uprave. Ženski sta še vedno na zdravljenju v bolnišnici v Zadru, 39-letnega moškega pa so odpustili v domačo oskrbo.

V zvezi z incidentom so v četrtek izvedli kriminalistično preiskavo. 46-letnik, ki je eksplozivno napravo pospravil v avtomobil, je osumljen kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti, življenja in premoženja. Po preiskavi je policija proti njemu podala kazensko ovadbo.

Policisti so preiskali tudi vojaški poligon, ves dokazni material pa so predali centru za forenzične preiskave v Zagrebu, je še sporočila policija.

STA