Ruski predsednik Vladimir Putin je v zadnjem nagovoru dejal, da ponuja premirje v primeru umika ukrajinskih sil iz regij Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia in Kherson, znotraj njihovih upravnih meja, ki so zaenkrat še pod nadzorom Kijeva. Poleg tega zahteva tudi zavrnitev načrtov za pristop Ukrajine k Natu. "Pogoji so zelo preprosti," je dejal in dodal "če to storijo bomo še enako minuto zahtevali takojšnjo prekinitev ognja in začetek pogajanj."

Po njegovih besedah ​​gre pri tem za popolno končanje vojne. Če bosta Zahod in Ukrajina ponudbo zavrnila pa Rusija podobne ponudbe ne bo več dala.

Pogoje so zavrnili v Natu in ZDA

Pogoji ruskega predsednika Vladimirja Putina so žaljivi za zdravo pamet, je danes izjavil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Pogoje so zavrnili tudi v Natu in ZDA. "Vse to je popolna prevara. Zato se znebite iluzij in prenehajte resno jemati 'ruske predloge', ki so žaljivi za zdravo pamet," je v odzivu na Putinove pogoje za mirovna pogajanja na družbenih omrežjih zapisal Podoljak, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ruske pogoje sta po zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju zavrnila tudi ameriški minister za obrambo Lloyd Austin in generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. "Ta predlog dejansko pomeni, da bi Rusija dosegla svoje vojaške cilje, saj pričakuje, da bi se Ukrajinci odpovedali precej več ozemlju, kot ga je Rusija osvojila doslej," je povedal Stoltenberg. Dodal je, da ruski predlog ni bil predstavljen v dobri veri.

Austin pa je dejal, da bi lahko Putin takoj končal vojno, če bi želel. "Putin ni v položaju, da bi lahko Ukrajini narekoval, kaj mora narediti za mir," je poudaril. Pogoje za končanje vojne je Putin postavil le dan pred začetkom dvodnevne mirovne konference za Ukrajino, ki bo potekala v Švici. Moskva sicer na konferenco, na kateri bo sodelovalo okoli 90 držav, ni bila povabljena, Putin pa jo je označil kot trik za odvračanje pozornosti. Medtem ko ruska vojska regijo Lugansk okupira skoraj v celoti, na območju Donecka vsakodnevno potekajo siloviti boji. Vojaški spopadi se nadaljujejo tudi v hersonski in zaporoški regiji, kjer pa sta istoimenski prestolnici pod nadzorom Kijeva, piše STA.

Zelenski je prav tako zavrnil zahteve

Zelenski je v odzivu zavrnil ruske zahteve in Putina primerjal z nekdanjim nemškim diktatorjem Adolfom Hitlerjem. "Ta sporočila so sporočila ultimata (...), enako je počel Hitler," je dejal Zelenski v intervjuju za italijansko televizijo Sky TG24. "Nacizem je že nastopil in zdaj ima Putinov obraz," je dejal. "Vse to je popolna prevara. Zato se znebite iluzij in prenehajte resno jemati 'ruske predloge', ki so žaljivi za zdravo pamet," je v odzivu na Putinove pogoje za mirovna pogajanja na družbenih omrežjih zapisal Podoljak, poroča francoska tiskovna agencija AFP.