Japonska je močno zaskrbljena, ker ruski predsednik Vladimir Putin med obiskom v Severni Koreji ni izključil vojaškega in tehničnega sodelovanja v okviru sporazuma, ki ga je podpisal v Pjongjangu, je danes dejal tiskovni predstavnik japonske vlade. Putin je medtem prispel na dvodnevni obisk v Vietnam, kjer se bo danes srečal s tamkajšnjim vodstvom.

Putin: Rusija ne izključuje vojaško-tehničnega sodelovanja s Severno Korejo

Putin je v sredo s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom v Pjongjangu podpisal sporazum o strateškem partnerstvu, ki vključuje tudi zavezo o vzajemni pomoči v primeru agresije na eno od podpisnic sporazuma. Putin je sporazum označil za prelomen dokument, ob tem pa pojasnil, da Rusija ne izključuje vojaško-tehničnega sodelovanja s Severno Korejo.

Vendar pa bi takšno sodelovanje po mnenju Tokia "lahko pomenilo neposredno kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN v smislu vpliva na varnostno okolje, ki obdaja našo državo in regijo", je novinarjem dejal tiskovni predstavnik japonske vlade Yoshimasa Hayashi. Kot je pojasnil, je Japonska "resno zaskrbljena zaradi dejstva, da predsednik Putin ni izključil vojaško-tehničnega sodelovanja s Severno Korejo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin je tudi dejal, da bi bilo treba sankcije Združenih narodov proti severnokorejskemu režimu "revidirati", kar je Hayashi označil za nesprejemljivo.

Putin na obiskih v Severni Koreji in Vietnamu

Ruski predsednik se je v torek in sredo mudil na obisku v Severni Koreji, ki jo je obiskal prvič po letu 2000. V Washingtonu in Kijevu so bili do Putinovega obiska v državi, ki po navedbah Zahoda dobavlja orožje Rusiji za vojno v Ukrajini, kritični.

Putin je medtem prispel na dvodnevni državniški obisk v Vietnam, kjer se bo danes med drugim srečal s predsednikom To Lamom in premierjem Pham Minh Chinhom. V ospredju obiska bo po napovedih Kremlja utrjevanje strateškega partnerstva med državama s poudarkom na gospodarskih in energetskih vprašanjih.

STA