Ščitnica je izjemno pomemben organ našega telesa, ki je odgovoren za številne telesne funkcije, kot so presnova, razvoj in rast. Pomaga pri uravnavanju tako, da v krvni obtok nenehno sprošča določeno količino ščitničnih hormonov.

Ženske so bolj nagnjene k boleznim ščitnice

Svetovni dan ščitnice praznujemo 25. maja, kot pobudo za ozaveščanje o zdravju ščitnice in njenem vplivu na splošno dobro počutje. Spodbuja tudi pomen zgodnjega odkrivanja in zdravljenja bolezni ščitnice. Ta dan je priložnost za izobraževanje javnosti o pomenu zdravja ščitnice in zagovarjanje boljše zdravstvene oskrbe.

Številne študije so pokazale, da so ženske bolj nagnjene k boleznim ščitnice kot moški. Nekatere študije celo trdijo, da ženske predstavljajo približno 80% vseh primerov avtoimunskih bolezni.

Tema svetovnega dneva ščitnice 2024

Tema Svetovnega dneva ščitnice (WTD) 2024 je "Nenalezljive bolezni (NCD)." Težave s ščitnico so namreč med najpogostejšimi endokrinimi motnjami po vsem svetu in so na drugem mestu takoj za sladkorno boleznijo. Letošnja tema je namenjena ozaveščanju o bolezni ščitnice in podpira zgodnjo diagnozo in zdravljenje bolezni ščitnice. Dan ščitnice najbolje obeležimo tako, da sebe in druge poučimo o delovanju ščitnice in o tem, kako lahko zanjo skrbimo.

Evropsko združenje za ščitnico je bilo ustanovljeno 25. maja 1965, to je bila prva organizacija, ki je priznala svetovni dan ščitnice. Mednarodna zveza za ščitnico je leta 2007 prav iz tega razloga za svetovni dan ščitnice razglasila 25. maj

[[image_1_article_66523]]

Bolezni ščitnice so zelo pogoste

Bolezni ščitnice so razširjene po vsem svetu in vsako leto prizadenejo na milijone novih ljudi. Kljub svoji razširjenosti pa pogosto ostanejo nediagnosticirane zaradi subtilnih simptomov, ki jih je mogoče zlahka zamenjati z drugimi zdravstvenimi težavami. Po navedbah Društva Metuljčica so bolezni ščitnice vedno pogostejše zaradi številnih stresnih situacij v sodobnem tempu življenja. Ščitnica je pomembna za rast in razvoj ploda in otroka ter vpliva na skoraj vse organe v telesu. Za tvorbo ščitničnih hormonov je ključen ustrezen vnos joda, njegov najpomembnejši vir pa je jodirana kuhinjska sol.

Najpogostejša bolezen ščitnice je hashimotov tiroiditis. Avtoimunsko bolezen ščitnice Hashimotov tiroiditis ima približno dvajset odstotkov žensk in dvakrat manj moških in je tudi najpogostejši vzrok za premajhno delovanje ščitnice. Preveliko delovanje ščitnice po drugi strani najpogosteje povzroči avtoimunska bolezen ščitnice, ki jo imenujemo bazedovka. Vozličke v ščitnici pa ima približno polovica odraslih, poroča STA.

V Društvu Metuljčica ugotavljajo, da obdobje od pričetka simptomov do pravilne diagnoze včasih traja tudi več let. Bolnice pa so v tem obdobju doživljale so hude psihične pretrese. Prizadevajo si, da bi bili vsi bolniki deležni pravočasnega in sodobnega zdravljenja.