Globalno

Temna stran vplivništva: Popularna mama mučila svoje otroke in svetovala staršem

Uredništvo , 02.09.23 ob 16:30

Soočala se je s kritikami zaradi stroge vzgoje, ki jo je opisovala dvema milijonama sledilcem. Njena otroka sta bila zdaj najdena z globokimi ranami, ki so nastale kot posledica vrvi ter podhranjenosti.

Temna stran vplivništva: Popularna mama mučila svoje otroke in svetovala staršem

Ruby Franke iz Utaha, ki je vodila priljubljen kanal na YouTubu z nasveti za starše “8 potnikov” na YouTubeu je dokaz, da nam lahko vplivneži prikazujejo idealno življenje, za katerim se skiva kruta resnica. Izkazalo se je, da je mati šestih otrok zlorabljala svoje otroke na razne načine, od stradanja do več mesečnega spanja na vreči fižola.

Njen izstradan sin pobegnil k sosedom

Resnica o vplivnici se je začela svetu razkrivati, ko je njen 12-letni sin pobegnil skozi okno svoje sobe in se zatekel k sosedu ter prosil za hrano in vodo. Bil je vidno podhranjen in izgledal je obupano, poroča BBC. Ta incident je sprožil aretacijo Ruby in njene poslovne partnerke Jodi Nan Hildebrandt v mestu Ivins v zvezni državi Utah (Amerika). Nato so na njenem domu našli še 10-letno hčerko, ki je bila prav tako vidno podhranjena.

Dečka in njegovo sestrico so odpeljali v bolnišnico “zaradi globokih ran, ki so nastale kot posledica vrvi ter podhranjenosti”. Uradniki so v oskrbo služb za družino in otroke predali še štiri njene otroke. Frankeova je sedaj soočena z obtožbami zlorabe otrok, njeni štirje drugi otroci pa so bili izročeni socialnim službam.

Najbolj žalosten del zgodbe pa je morda, da je njena najstarejša hči nato na Instagramu objavila, da je vesela, da je pravici zadoščeno ter da “Že leta poskušamo policiji in službi za zaščito otrok povedati o tem in tako smo veseli, da so se končno odločili ukrepati“. Oblasti in pristojni so bili torej obveščeni o dogajanju.

Vedeli, kaj se dogaja, a do zdaj ni bilo ukrepov

41-letna Ruby je na YouTube zaslovela leta 2010, kjer je na svojem kanalu razpravljala o vzgoji svojih šestih otrok in dajala napotke staršem. Njen kanal je imel več kot dva milijona naročnikov, a je bil deaktiviran v začetku leta. Vplivnica se je večkrat soočila s kritikami zaradi stroge vzgoje, ki jo je opisovala v svojih videoposnetkih. Kot disciplinski ukrep je otrokom celo odrekla hrano, če niso bili pridni. Ena izmed njenih kontroverznih praks je bila tudi ta, da je svojega sina kaznovala tako, da je več mesecev spal na vreči fižola.

O omenjenih praksah je sicer govorila, ne vemo pa, kaj se je še dogajalo za štirimi stenami. Čeprav se je o določenih krutih praksah vplivnice vedelo in so nekateri zgroženi starši celo poklicali socialno službo, se vse do zdaj ni zgodilo nič.