Podjetje NMT Think Pink, nekoč znano po blagovni znamki rožnatih vreč za smeti, je obtoženo nezakonitega zakopavanja več deset tisoč ton odpadkov na 21 lokacijah v 15 občinah. Na čelu podjetja je Bella Nilsson, imenovana "kraljica smeti" na Švedskem, in poleg nje se bo na sodišču zagovarjalo še 10 posameznikov, poroča The Guardian.

Več deset tisoč ton odpadkov na 21 lokacijah

Med preiskavo so odkrili škodljive ravni arzena, dioksinov, svinca, cinka, bakra in naftnih derivatov. Pred tremi leti je del Stockholma ovijali dim zaradi požara na opuščenem smetišču, ki ga je upravljalo podjetje NMT. V središču primera je uspešna podjetnica Bella Nilsson, ki se je prej imenovala "kraljica smeti" in zdaj nosi ime Fariba Vancor, ter njen bivši mož Thomas Nilsson.

Podjetju očitajo, da so ravnanje s smetmi opravljali v precej večjem obsegu, kot je bilo dovoljeno, kar naj bi privedlo do več požarov in izpostavljanja bližnjih prebivalcev strupenim odpadkom. Vsi obtoženi zanikajo krivdo. 

Višji tožilec Anders Gustafsson je dejal, da je predhodna preiskava, ki obsega 45.000 strani, "največji okoljski zločin v Švedski glede obsega in organizacije". Pričakujejo, da bo sojenje trajalo več tednov in vključevalo približno 150 prič.

Poteka tudi preiskava ekološkega kriminala. Višja tožilka Linda Schön je povedala, da je na eni sami lokaciji shranjenih 48.000 ton odpadkov. "Zaskrbljujoče pri okoljskih strupih je, da učinkov ne vidimo vedno takoj, a to je naslednja generacija, ki mora plačati ceno," je dejala.