Ruski bombnik Su-24 je v bližini otoka Gotland v Baltskem morju za kratek čas vstopil v švedski zračni prostor in ga zapustil šele, ko je Švedska aktivirala lovsko letalo JAS-39 Gripen, je danes sporočila švedska vojska. Incident je označila za nesprejemljiv in opozorila, da Moskva s tem ne spoštuje njene ozemeljske celovitosti.

Kršitev kaže na nespoštovanje ozemeljske celovitosti Švedske

"V petek popoldne je rusko letalo Su-24 kršilo švedski zračni prostor vzhodno od skrajnega juga otoka Gotland. Vojaško poveljstvo je o tem opozorilo rusko letalo. Ko letalo opozorila ni upoštevalo in se ni oddaljilo od svoje poti, ga je iz švedskega zračnega prostora odvrnilo letalo JAS-39," je pojasnila švedska vojska.

Poveljnik švedskih zračnih sil Jonas Wikman je ob tem poudaril, da je bilo ravnanje ruskega letala nesprejemljivo in opozoril, da kršitev zračnega prostora kaže na nespoštovanje ozemeljske celovitosti Švedske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Incident se je zgodil približno tri mesece po tem, ko je skandinavska država postala polnopravna članica zveze Nato in se s tem odpovedala svoji nevtralnosti. K temu jo je spodbudila ruska invazija na Ukrajino leta 2022. Moskva je sicer švedski zračni prostor nazadnje kršila marca 2022, ko so švedski lovci nad otokom Gotland prestregli dve ruski bojni letali Su-24 in dve letali Su-27, poroča STA.