Evropa se sooča s svojo najhujšo sušo v vsaj 500 letih. Za kar dve tretjini celine so izdana posebna opozorila, plovba po rekah je občutno zmanjšana, prav tako proizvodnja električne energije iz hidroelektrarn, navaja Jutarnji list.

Vir: Evropska komisija

 

Avgustovsko poročilo Evropskega observatorija za sušo (EDO), ki ga nadzoruje Evropska komisija, pravi, da za 47 odstotkov Evrope velja nekakšno opozorilo zaradi očitnega pomanjkanja vlage v tleh, 17 odstotkov pa je pripravljenih na podoben scenarij. “Huda suša, ki je od začetka leta prizadela številne regije Evrope, se od začetka avgusta širi in poslabšuje,” navaja poročilo. Navaja tudi, da bodo v zahodni Evropi in sredozemski regiji do novembra verjetno toplejše in sušnejše razmere od običajnih.

Velik del Evrope se je to poletje soočal s tedni visokih temperatur, ki so še poslabšale razmere, povzročile požare v naravi, obenem pa spodbudile pozive k večjim ukrepom za boj proti podnebnim spremembam.

Zdi se, da je trenutna suša najhujša v vsaj 500 letih, ob predpostavki, da bodo končni podatki ob koncu sezone potrdili predhodno oceno, je v izjavi zapisala komisija. Večjo škodo so utrpeli poletni posevki, letos naj bi bil pridelek koruze za zrnje za 16 odstotkov nižji od petletnega povprečja, pridelek soje in sončnice pa bi lahko upadel za 15 oziroma 12 odstotkov. Prizadeta je tudi hidroenergija, ki vpliva na druge proizvajalce energije zaradi pomanjkanja vode za napajanje hladilnih sistemov. Nizek vodostaj je otežil plovbo po rekah, kot je Ren, zmanjšana ladijska obremenitev pa je vplivala na prevoz premoga in nafte.