Italijanska policija je danes aretirala lastnika kmetijskega podjetja, za katerega je na črno delal 31-letni indijski priseljenec Satnam Singh, ki je 19. junija izkrvavel do smrti, potem ko ga je delodajalec po delovni nesreči skupaj z odrezano roko pustil pred njegovo hišo.

Satnam Singh je delal na kmetiji, ko mu je stroj za pakiranje odrezal roko. Namesto da bi ga takoj odpeljal v bolnišnico, ga je lastnik podjetja Antonello Lovato skupaj z njegovo soprogo naložil v kombi ter ju z njegovo odrezano roko v škatli odložil pred vrati njunega doma. Dva dni pozneje je Singh v bolnišnici podlegel poškodbam, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reševalce poklicali sosedi

Policija je danes prijela Lovata zaradi umora. Tožilci so v izjavi poudarili, da bi Singha, ki je izkrvavel do smrti v rimski bolnišnici, verjetno lahko rešili, če bi mu pravočasno pomagali. Lovato pa Singhu ni pomagal iz bojazni, da bodo na dan prišle "izredno resne nepravilnosti podjetja na področju varnosti pri delu", so dodali in izpostavili, da poteka tudi preiskava o delovnih pogojih na kmetiji.

Preiskovalni sodnik Giuseppe Molfese je v pripornem nalogu zapisal, da tudi če pustijo ob strani etične ocene tega nehumanega ravnanja, ne morejo zanikati, da je osumljenec "namerno prezrl verjetne posledice svojih dejanj", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Singhova soproga, ki je delala na isti kmetiji, je preiskovalcem povedala, da njenemu možu kljub njenim pozivom, naj pokličejo reševalno vozilo, ni hotel pomagati ne Lovato niti dva delavca, ki sta bila v bližini, temveč ju je Lovato s kombijem odpeljal in pustil pred njunim domom z odrezano roko vred. Sosedi so nato poklicali reševalce.

Zakonca Singh sta delala na kmetiji v okolici kraja Latina na podeželju južno od Rima, kjer več deset tisoč indijskih priseljencev na poljih dela za suženjsko plačilo in v težkih razmerah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tragedija sprožila ogorčenje po celi državi

Ta tragedija, o kateri so italijanski mediji obširno poročali, je sprožila ogorčenje in množične proteste indijskih delavcev ter ponovno razpravo o delovnih pogojih delavcev brez dokumentov v Italiji.

Med lanskim januarjem in letošnjim junijem so jih italijanski carinski organi identificirali skoraj 60.000. Največji italijanski sindikat CGIL medtem ocenjuje, da brez pogodbe dela več kot četrtina sezonskih kmetijskih delavcev v državi, kar pomeni približno 230.000 ljudi.

Po podatkih dokumentacijskega centra Osservatorio Placido Rizzotto so delavci v kmetijskem sektorju v Italiji za 14 ur dela v povprečju plačani 20 evrov na dan.

STA