Zdravstveno ministrstvo na območju Gaze, ki je pod nadzorom palestinskega islamističnega gibanja Hamas, je danes sporočilo, da je bilo od začetka vojne na območju Gaze oktobra lani ubitih že več kot 35.000 ljudi. Še 78.755 ljudi je bilo ranjenih, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

63 smrtnih žrtev v zadnjih 24 urah

Trenutno število smrtnih žrtev vojne v Gazi po navedbah omenjenega ministrstva znaša 35.034. Samo v zadnjih 24 urah je bilo ubitih 63 ljudi. Izraelska vojska je povračilni napad na Gazo začela po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je bilo po izraelskih uradnih podatkih ubitih več kot 1170 ljudi, večinoma civilistov. Med napadom na Izrael so skrajneži Hamasa zajeli tudi talce. Nekaj deset so jih izpustili med enotedensko prekinitvijo ognja novembra lani. Izrael ocenjuje, da je v Gazi zajetih še 128 talcev, vključno s 36, za katere izraelska vojska trdi, da so mrtvi, navaja AFP.

Kljub nasprotovanju mednarodne skupnost je Izrael ta teden poslal tanke in enote v vzhodno Rafo na jugu območja Gaze, s čimer je zaprl ključni prehod za humanitarno pomoč palestinski enklavi. Izraelska vojska je v soboto pozvala palestinsko prebivalstvo, naj se umakne še z dodatnih območij v Rafi. Po njenih navedbah je območje zapustilo 300.000 Palestincev. Tudi po oceni Agencije ZN za pomoč Palestincem (UNRWA) je iz Rafe zbežalo "okoli 300.000 ljudi".