Na vremenarskem portalu Neurje.si so delili fotografije letalske družbe iz Avstrije, na katerih je mogoče videti, kakšen pogled imajo tisti, ki med nevihto poletijo v nebo, da preprečijo najhujše.

"Nevihta se je pričela krepko razvijati ob severnem vznožju Kozjaka na avstrijskem Štajerskem (Ivnik), kjer je že imela supercelične lastnosti - pomeni, da se vzgornik oz. updraft zaradi vetrovnega striženja močno vrti in kjer veljajo močne karakteristike za vremenske ekstreme (debela toča, nalivi, silovit veter, tornado, itd.)," so pojasnili meteorologi.

Metoda posipavanja oblakov s srebrovim jodidom, da bi razbili ledene kristale, pa je bila neuspešna, saj je debela toča pustošila po avstrijskem Štajerskem. Ob tako močnih nevihtah (tip supercelic) tovrstni ukrepi ne prinašajo rezultatov, saj so sile narave premočne. Tudi ukrepi z raketami ne pridejo v poštev, saj lahko pride do ravno nasprotnih rezultatov - aerosoli, ki jih spustijo v ozračje, lahko namesto razbijanja toče povzročijo nasprotje, da se toča le še poveča, so še pojasnili na Neurje.si in dodali, da se ta stara metoda še včasih pojavlja v nekaterih balkanskih državah.