Globalno

Ste vedeli? Kar toliko restavracij z Michelinovo zvezdico imajo Hrvati

Uredništvo , 18.06.23 ob 18:51

Naši južni sosedi imajo kar nekaj restavracij z Michelinovimi zvezdicami.

Ste vedeli? Kar toliko restavracij z Michelinovo zvezdico imajo Hrvati

Gastronomski vodnik Michelin je v okviru novega vodnika za Hrvaško podelil zvezdice 11 hrvaškim restavracijam. Svoje zvezdice je od lani ohranilo vseh deset hrvaških restavracij, zvezdico pa ima po novem tudi restavracija Korak iz Jastrebarskega, so sporočili iz hrvaške turistične skupnosti.

V tej krajih jih boste našli

Michelinove zvezdice imajo na Hrvaškem poleg Koraka tudi Pelegrini (Šibenik), 360 (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Reka), Alfred Keller (Mali Lošinj) in Agli Amici (Rovinj).

Še 89 hrvaških restavracij nosi katero od drugih Michelinovih oznak. Restavraciji Zinfandel’s (Zagreb) in Konoba Mate (Korčula) sta ohranili oznako Michelin Green Star, ki jo prejmejo restavracije, posvečene trajnostni gastronomiji, to oznako pa je prejela tudi restavracija Korak. Tri nove restavracije so poleg že obstoječih 11 prejele tudi oznako Bib Gourmand, ki jo prejmejo restavracije s kakovostnimi meniji po dostopnih cenah.

Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je ocenila, da novi Michelinov vodnik kaže, da sodobna hrvaška gastronomija postaja ena od najzanimivejših v Evropi in je najboljše vabilo turistom, ki želijo uživati v obisku Hrvaške prav zaradi elementov njene kulinarične tradicije. Ob tem je poudarila, da ima razvoj gastronomskega in vinskega turizma zato pomembno in posebno mesto tudi v nacionalni strategiji trajnostnega razvoja turizma do leta 2030.

STA