Na Hrvaškem danes poteka testiranje sistema za zgodnje opozarjanje in ukrepanje v kriznih razmerah. Testno sporočilo SMS bodo po napovedih hrvaškega notranjega ministrstva prejeli vsi uporabniki domačih mobilnih omrežij in vsi uporabniki v gostujočem omrežju.

Uporabniki mobilnih telefonov na Hrvaškem bodo danes prejeli naslednje sporočilo: “Spoštovani/a, prejeli ste TEST sporočilo sistema civilne zaščite za zgodnje opozarjanje in alarmiranje. Ne odgovarjajte sporočilo. Več na povezavi …

 

Testiranje se je začelo ob 9. uri in se je končalo ob 13. uri.

Sistem za zgodnje opozarjanje in ukrepanje v kriznih razmerah (SRUUK) bodo na Hrvaškem uvedli v kratkem. Državljane bo opozarjal na nevarnost prek mobilnih telefonov ter prispeval k boljšemu skupnemu odzivu na krize in k večjim zmogljivostim sistema za krizno ukrepanje.

S tem bodo po besedah notranjega ministra Davorja Božinovića prvič lahko hitro in učinkovito obveščali državljane in pripadnike civilne zaščite o grozečih nevarnostih in potrebnih ukrepih za zmanjšanje števila žrtev in gmotne škode.

Sistem bo uporabnikom poslal opozorilo na mobilne telefone v primerih, ko bo ogroženo življenje in varnost ljudi ter okolje in premoženje. Prejeli ga bodo vsi uporabniki mobilnih telefonov.