Španijo je ta teden sredi zime presenetila vročina - skoraj 400 vremenskih postaj po vsej državi je v četrtek zabeležilo temperature nad 20 stopinjami Celzija, je sporočila španska meteorološka služba Aemet.

V Valenciji skoraj 30 stopinj

Po vsej državi je padlo več lokalnih januarskih temperaturnih rekordov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih Aemet se je živo srebro v četrtek popoldne v Valencii povzpelo na 29,5 stopinj, v Murciji na jugovzhodu države so zabeležili 28,5 stopinj Celzija, v bližini Malage pa 27,8 stopinj.

"Temperature so dosegle ali presegle 20 stopinj Celzija na skoraj 400 vremenskih postajah po vsej državi, torej na skoraj vsaki drugi," je v objavi na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik Aemeta Ruben del Campo. Po njegovih besedah bi bile takšne temperature sicer običajne za mesec junij.

Temparature posledica močnega anticiklona

Raziskovalec z univerze v Valencii David Corell je pojasnil, da je vročina sredi zime, ki je v teh dneh prizadela tudi jugovzhodno Francijo, posledica prisotnosti močnega anticiklona nad Sredozemljem, poroča AFP.

V Španiji, kjer so sicer vajeni visokih temperatur, se vročinski valovi pojavljajo vse pogosteje in tudi zunaj poletnih mesecev, kar povzroča zaskrbljenost. Vročinski valovi povzročajo tudi hudo sušo, zlasti v Andaluziji na jugu in Kataloniji na vzhodu države, kjer so oblasti uvedle omejitve porabe vode.

Če se bo trend nadaljeval bodo razglasili izredne razmere

V Kataloniji se je raven zaloge vode v rezervoarjih, v katerih shranjujejo deževnico za sušne poletne mesece, sredi januarja znižala na zgolj 17 odstotkov. Če bo še naprej upadala, bodo morali uvesti dodatne omejitve in morda razglasiti izredne razmere.