Srbski predsednik Aleksandar Vučić je izrazil zadovoljstvo z novimi okoljskimi zagotovili podjetja Rio Tinto in Evropske unije glede razvoja največjega rudnika litija v Evropi v Srbiji. Vučić je za Financial Times povedal, da nova zagotovila obravnavajo okoljske skrbi Srbije. Predvideva, da bo rudnik odprt do leta 2028, projekt vreden 2,4 milijarde dolarjev pa bi lahko letno proizvedel 58 tisoč ton litija, kar bi zadostovalo za 17 odstotkov evropske proizvodnje električnih vozil.

Projekt je bil ustavljen januarja 2022 po množičnih okoljskih protestih. Vučić najverjetneje ocenjuje, da je zdaj varno nadaljevati projekt, saj je njegova stranka junija zmagala na občinskih volitvah. Srbski finančni minister Siniša Mali je dejal, da bi projekt močno spodbudil srbsko gospodarstvo, ki bi k BDP dodal med 10 in 12 milijard evrov.

Obuditev projekta se smatra kot znak srbske zavezanosti evropski poti, saj država že desetletje kandidira za članstvo v EU. Rudnik bi lahko zagotovil 13 odstotkov evropskega povpraševanja po litiju do leta 2030. Kljub temu se okoljske organizacije, kot je Go Change, še naprej zavzemajo proti projektu, poroča Forbes Slovenija.