Mati in oče Danke Ilić, Ivana in Miloš sta prvič za srbski portal Republika skupaj spregovorila o usodnem 26. marcu, ko sta izgubila hčerko. Ne želita, da bi jima izrekali sožalja, saj še vedno verjameta, da bi se Danka lahko vrnila živa. “Ne sprejemava sožalj, prosiva jih, naj tega ne počnejo, ker še vedno nisva videla hčerke. Še vedno obstaja tisti kanček upanja, da se bo vrnila živa. Sveč nisva prižgala zaradi najhujšega, ampak da ji osvetlimo pot do vrnitve,” sta dejala.

Ivana in Miloš sta pripovedovala, kako se je njuno srečno življenje v trenutku spremenilo v nočno moro, iz katere pravita, da se nikoli ne rešita. “Kako mislite, da se počutiva, kako težka sta najina duša in srce, ko sva ostala brez otroka. In kako se počutiva, ko naju sin vpraša, kje je njegova sestra, ko reče: ‘mami, kje je Danka?’, in je ni,” je rekla Ivana Ilić.

Na vprašanje, naj opišeta, kako je Danka izginila in kakšna je resnica o njenem izginotju, sta starša povedala: ”Vse je laž”. Miloš je nato rekel: ”Razen tega, da jo je veliko ljudi iskalo. Ivana je dobra mama in jaz sem dober oče, ampak ... do resnice še ni prišlo. Pošasti so aretirali, ampak ...”

Naenkrat je ni bilo več

Nato sta opisala nočno moro, ki se je, kot pravita, zgodila nenadoma in na kraju, ki ga je imela Danka strašno rada. ”Tistega dne sem peljala Danko in sina z namenom, da se igrata v kraju, kjer sem odraščala in kjer imam najlepše spomine. Tam sem imela lepo otroštvo. Grozno je, da me kdo sumi samo zato, ker sem otroke peljala na kraj, ki je zame tako pomemben,” je povedala Ivana.

Ponovila je, da je Danka izginila, ko je šla do svojega avtomobila po plastenko vode za sina. ”Ko sem se vrnila na mesto, kjer so bili otroci, Danke ni bilo in sem se vrtela v krogu, jo iskala in klicala,” je povedala. Miloš je bil v času hčerinega izginotja v službi. “Ivana mi je vedno povedala, ko je šla kam z otroki in ko je prišla na cilj. Tudi takrat je na dvorišču fotografirala Danko in Laza in mi poslala fotografije. To je resnica, poslala jih je samo meni."

Nato ga je nenadoma poklicala, jokala in kričala, da Danke ni več. Oče je ob prihodu videl Dankine morilce in ni ničesar posumil ter jih je označil za ljudi. “Ko sem vstopal v Banjsko Polje, sem videl ta dva moška v avtu. Nisem vozil, ker nisem voznik, vozil je kolega, ki je ustavil pred njima in sva vprašala: 'Ljudje, ste videli majhnega otroka?« so mi hladno rekli: ”Ne.” Samo bog ve, zakaj nisem stopil iz avta, da bi preveril avto, in začel iskati otroka."

Pojasnil je, da se je vse nato zgodilo zelo hitro, naenkrat jo je iskalo tisoč ljudi: "Moji prijatelji so jo iskali na motorjih, džipih, v gozdu in vsepovsod. Klicali so me od vsepovsod. Tam so preiskali vse, tudi moje tovariše in prijatelje ter policijo, ki je naredila vse, kar se je dalo." 

Njen oče pravi, da je bolje, da morilcev nikoli ne sreča

Miloš je spregovoril tudi o morilcih. Dejal je, da bolje, da ju ne sreča. “Po tem, kar so nam povedali policisti, so nam pošasti ubile otroka." Pravi, da bi osumljenca bila zanj junaka, če bi deklico, ko jo je zbil avto, peljala k zdravniku: "Kar pa sta storila oziroma kar policija pravi, da sta priznala, pa nimam besed zanju. Pošast je zanju premila beseda. Smrtna kazen ni zanju, to bi bila nagrada. Za to bi ju morali zapreti do konca življenja,” je prepričan oče Danke.

Bratec je bil nanjo zelo navezan

Žena Ivana pravi, da so ji najtežje noči, ko njen sin zaspi, ona pa z možem ostaja budna, da žaluje za hčerko: ”Bog ne daj, da bi bilo komu tako. Od tega si ne bo več opomogla. Moja agonija se je začela od trenutka, ko je Danka izginila z dvorišča".

Posebej težko jima je, ko ju sin vpraša, kje je njegova sestrica, s katero sta bila zelo navezana. “Danka je radovedna punčka, drugačna od brata. Navezana je na očeta in mamo, na brata, vedno je stekla za njim, a ga je tistega dne pustila," še je dejala Ivana.

Oče Miloš je dodal, da je imel s hčerko poseben odnos: "Z obema otrokoma me veže močna vez, a na Danko sem bil nekako bolj navezan, menda zato, ker je hči."

Ivana je še pokomentirala, da jo ob vsem močno prizadenejo tudi komentarji neznancev na družbenih omrežjih. “Vse to me zelo boli. Češ da sem imela otroke z drugimi moškimi, ne z Milošem. Širijo razne pokvarjene teorije, sploh ko sem videla, da je morilčeva mama izjavila, da je Danka živa in da jaz vem, kje je ter da sem jaz kriva za vse,” je povedala in dodala, da je pri širjenju govoric sodelovalo tudi nekaj ljudi, ki jih z možem poznata.