Po letih raziskovanja in raziskav so znanstveniki končno dokončali kartiranje potopljenega kontinenta, ki leži pod Južnim Pacifikom, poroča National Geographic. Ta kos kontinentalne skorje, ki je bil potisnjen v globine milijone let nazaj, je znan kot Zelandija ali po domačem imenu plemena Māori Te Riu-a-Māui.

Z magnetnimi kartami razkrit obseg Zelandije

Geologi so sestavili vzorce kamnin z magnetnimi kartami, s čimer so razkrili obseg Zelandije, ki je skrita pod oceanom okoli Nove Zelandije. Pred sedmimi leti je geolog Nick Mortimer s kolegi razkril obstoj tega večinoma potopljenega kontinenta, leta 2021 pa so zemljevidirali južni del. Zdaj so znanstveniki v študiji, objavljeni v reviji Tectonics, končno zaključili kartiranje celotnega kontinenta - vseh 1,9 milijona kvadratnih milj.

Ta nova študija pokazuje, da Nova Zelandija ni le nekaj otokov, dejansko je ogromen kontinent, skoraj polovica velikosti Avstralije, ki pa je večinoma pod vodo. Svet je geološko razdeljen na kontinentalno in oceansko skorjo. Večina kontinentalne skorje leži nad oceani in tvori sedem celin. Vendar se kontinentalna polica razteza tudi pod oceanom, kar je prikazano v svetlejših barvnih območjih ob obali.

[[image_1_article_67486]]

Svetovno osmo celino so prvič razkrili pred sedmimi leti. 95 odstotkov Zealandie (Te Riu-a-Māui) je potopljene pod oceanom. Ko znanstveniki nadaljujejo z analizo vzorcev, ki so jih dvignili iz oceana na površje, se oblikovanje Zelandije in njeno mesto v globalni geološki sestavljanki pojasnjuje. Geoznanstvenica Maria Seton z Univerze v Sydneyju pravi, da je Zelandija manjkajoči kos kontinentalne skorje. Kot kos sestavljanke se prilega med druge bližnje celine Antarktiko in Avstralijo, kar omogoča geologom, da raziskujejo, kako je Zelandija nastala in se ločila od sosednjih kopnenih mas v geološki zgodovini.

Zdaj, ko so znanstveniki določili meje te skrite zemeljske skorje, lahko začnejo razkrivati, kako in zakaj je sploh nastala - vprašanja, ki segajo daleč preko meja same celine.