Rusko obrambno ministrstvo je ukrajinske oborožene sile obtožilo uporabe kemičnega orožja med domnevnim napadom konec julija v regiji Zaporožje. Po poročanju tujih medijev, so zdravniki po napadih pri več vojakih, ki so bili evakuirani s hudimi ranami, zasledili sledi nevrotoksinov. Po nekaterih informacijah naj bi šlo za botulin.

Neuradno naj bi kemično orožje uporabljali že 31. julija, zdaj pa je hospitaliziranih že nekaj vojakov.

Ruska vlada, ki je napovedala, da bo dokaze posredovala Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW), je dejala, da se režim Zelenskega zateka k “kemičnemu terorizmu”. Poleg tega je tiskovni predstavnik ruske vojske Igor Konašenkov napovedal preiskavo domnevne kemične zastrupitve vojaškega poveljnika v regiji Herson na vzhodu Ukrajine.

Uporaba kemičnega orožja je ponavljajoči se strah, odkar je Rusija februarja začela svojo invazijo na Ukrajino.

Kakšen učinek ima botulin?

Botulin je nevrotoksin, ki ga proizvajajo bakterije, in je eden najbolj smrtonosnih naravnih strupov. Povzroča ohromelost različnih mišic, ki poteka po telesu od zgoraj navzdol. V hujših primerih lahko pride do odpovedi dihal. Bolezen, ki jo povzroča, se imenuje botulizem.

V zelo majhnih odmerkih se uporablja kot mišični relaksant za blažitev bolečih mišičnih krčev ter v kozmetične namene, kjer ga zdravniki uporabljajo pod imenom botoks.