Slovaška je v šoku, je za STA dejal novinar slovaškega časnika Pravda Andrej Matišak dan po atentatu na premierja Roberta Fica. Trenutno skušajo vsi razumeti, kaj se je zgodilo in zakaj. V ozračju pa je po njegovih besedah čutiti strah in napetost. Osebno ni preveč optimističen, da bo dogodek umiril napeto ozračje v državi, čeprav bi bilo to dobro.

Po trenutnih informacijah je napadalec deloval sam

Vsi v državi zelo pozorno spremljajo stanje Fica, ki je trenutno stabilno, vendar še vedno zelo resno, je pojasnil namestnik urednika zunanjepolitičnega uredništva Pravde Matišak. Po trenutnih informacijah je napadalec deloval sam, nič ne namiguje na to, da je bil del kakšne večje skupine. "Možno pa je, da bomo iz kakšnega dokumenta enkrat izvedeli, da se je radikaliziral," je dodal.

Veliko podrobnosti o napadu in storilcu ostaja neznanih. Ugibanj je veliko, uradnih informacij pa le malo. A po mnenju Matišaka je dobro, da so si oblasti vzele čas pri komuniciranju podrobnosti glede stanja premierja in okoliščin napada. "Bodimo iskreni, kot novinarji in tudi javnost, pričakujemo informacije v prvi sekundi 24 ur na dan, sedem dni v tednu, ampak včasih to ni pravi pristop," je dejal.

V sredo je bilo namreč zelo veliko dogajanja in stvari so se neprestano spreminjale. Gotovo je imelo prednost rešiti življenje premierja, zato so verjetno čakali, da je bilo jasnega malo več, preden so stopili pred kamere, je dodal. Bolje je imeti prave informacije kasneje, kot netočne prej, je še ocenil.

Bo pripisovanje krivde vodilo v dodatno radikalizacijo ljudstva?

Ocenil je, da se je politika neposredno po napadu odzvala profesionalno, opozicija je na primer nemudoma obsodila grozovito dejanje nasilja, odpovedali so tudi načrtovani protest proti spremembi zakona o slovaški javni radioteleviziji. Predsednica Zuzana Čaputova, ki je bila sama v preteklosti tarča groženj političnih nasprotnikov, zaradi katerih se ni odločila za kandidaturo za nov mandat, pa je poudarila, da gre za okruten in neusmiljen napad.

A medtem so nekateri vladni politiki na žalost že začeli krivdo pripisovati progresivnim silam in liberalnim medijem. To pa bi lahko po besedah Matišaka vodilo le še v dodatno radikalizacijo ljudstva.

Na agendi nekaj 'radikalnih zadev'

Številni mediji so po napadu v sredo pisali o že dlje časa napetem ozračju na Slovaškem, h kateremu naj bi prispevala tudi vlada Roberta Fica s svojimi reformami. "Preprosto je res, da imajo na agendi nekaj radikalnih zadev," je dejal Matišak. Pri tem je naštel spore z Evropsko komisijo in nevladnimi organizacijami, načrte za spremembo sistema tožilcev in zakona o slovaški javni radioteleviziji. Tudi retorika je bila v državi velik izziv, je dodal.

"Rad bi verjel, da bomo sposobni umiriti razmere, ampak nisem zares optimističen."

Prepričan je, da je bil poskus atentata na premierja tako grozljiv dogodek, ki bi moral vse voditi v to, da se ustavijo in razmislijo glede svojih napak v preteklosti. "Rad bi verjel, da bomo sposobni umiriti razmere, ampak nisem zares optimističen," je zaključil.

Arčon po poskusu atentata na Fica: Slovenija je varna država

Podpredsednik vlade Matej Arčon je po poskusu atentata na premierja Slovaške Roberta Fica danes zatrdil, da je Slovenija varna država in varna družba. "Zaupamo našim strokovnjakom in varnostnim organom, odzvali se bomo ustrezno," je dejal. Nosilce javnih funkcij pa je pozval, naj bodo na družbenih omrežjih zmerni in se izogibajo sovražnemu govoru.

Arčon, sicer minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, je o poskusu atentata na Fica spregovoril na novinarski konferenci po današnji seji vlade. Označil ga je za aktualno in žalostno temo.

STA