Videti je, da je že od nekdaj obisk Lone Pine Koala Sanctuarya v Queenslandu za obiskovalce, turiste in znane osebnosti nepozabno doživetje, saj je bil to kraj, kjer so se uresničevale sanje. Park se ponaša kot prvo svetišče za koale na svetu in je privabil obiskovalce vseh vrst, vključno s pop zvezdniki kot je Taylor Swift in celo ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, poroča BBC.

Osebni stik je za koale zelo stresen

Kljub popularnosti je ta mesec park sprejel odločitev, da ne bo več ponujal izkušnje "cartanja" s koalami, kar je odziv na vse močnejše nasprotovanje obiskovalcev. Generalni direktor Lyndon Discombe je povedal, da so veseli, da opažajo premik med obiskovalci, ki si želijo doživeti avstralsko divjino od blizu, vendar brez neposrednega stika, in opazovati koale pri njihovih naravnih dejavnostih v svojem okolju. Skupine za pravice živali upajo, da je ta odločitev začetek konca prakse, ki jo označujejo za "kruto", in da bo postopoma ukinjena po vsej Avstraliji. Študije namreč kažejo, da so takšni stiki zelo stresni za koale, saj gre za samotarske in večinoma nočne živali, ki veliko časa preživijo v spanju.

Koale so v Avstraliji cenjen simbol narodne dediščine, pomembne tudi za turistično industrijo, ki po eni študiji iz leta 2014 vsako leto prinese približno 3,2 milijarde avstralskih dolarjev, kar je približno 2 milijarde evrov, in podpira do 30.000 delovnih mest. Kljub temu se stanje dramatično slabša zaradi krčenja habitatov, požarov, suše, bolezni in drugih groženj. Številke o preostalih koalah v divjini se razlikujejo, vendar nekatere skupine navajajo, da jih je le še približno 50.000, vrsta pa je uradno uvrščena med ogrožene na večjem delu vzhodne obale. Obstaja resna skrb, da bodo koale v nekaterih zveznih državah izumrle že v naslednji generaciji.

Zato je zaščita koal, tako v divjini kot v ujetništvu, v Avstraliji čustveno in kompleksno vprašanje. Vse zvezne države imajo stroge okoljske zaščite za to vrsto, mnoge med njimi pa so že prepovedale "cartanje" s koalami. Na primer, Novi Južni Wales, najbolj naseljena zvezna država Avstralije, je to prepovedala že leta 1997. Pravila tam določajo, da koale ne smemo "postavljati neposredno na/ali jih neposredno držati za kakršen koli namen."

Skupine za pravice živali zahtevajo popolno odstranitev takšnih atrakcij

V Queenslandu, pa tudi na nekaterih mestih v Južni Avstraliji in Zahodni Avstraliji, se ta praksa še vedno izvaja. Tisti, ki so pripravljeni plačati, lahko na primer v tematskem parku Dreamworld na Zlati obali za 29,95 avstralskih dolarjev in v mednarodno priznanem Avstralskem živalskem vrtu za 124 avstralskih dolarjev, posnamete fotografijo, kako crkljajo koalo. Steve Irwin je celo javno zagovarjal te izkušnje kot pomoč pri ohranjanju vrst. "Ko ljudje dotaknejo žival, žival dotakne njihovo srce. In takoj smo jih pridobili za ohranjanje te vrste," je nekoč dejal pokojni varuh narave.

Trdijo, da obstajajo jasna pravila glede tega. Koale ne smejo biti na voljo za fotografiranje več kot tri dni zaporedoma, preden morajo imeti en dan odmora. Lahko so na dolžnosti največ 30 minut na dan in skupno 180 minut na teden. Samice s mladički ne smejo biti obravnavane s strani javnosti. "Včasih sem se šalil, kot minister za okolje, da imajo naše koale najboljšo sindikalno organizacijo," je dejal premier Queenslanda Steven Miles.

[[image_1_article_67869]]

Skupine za pravice živali so pozdravile odločitev Lone Pine-a, vendar nekatere zahtevajo popolno odstranitev takšnih atrakcij. Suzanne Milthorpe iz organizacije World Animal Protection (WAP) je poudarila: "Prihodnost turizma z divjimi živalmi je v tem, da jih vidimo v njihovem naravnem okolju, kjer pripadajo - v divjini." WAP opozarja, da divje koale običajno ne iščejo stika s človekom, vendar so na takšnih atrakcijah izpostavljene neznanim obiskovalcem, pogledom in hrupu. Ta organizacija, ki ima sedež v Londonu, se bori proti uporabi divjih živali v zabaviščnih ustanovah.

International Fund for Animal Welfare (IFAW) Australia prav tako trdi, da bi bilo idealno, če koale nikoli ne bi imele stika s človekom, in podpira širitev takšnega pristopa. Rebecca Keeble, direktorica Oceania pri IFAW, je poudarila: "Koale so sicer srčkane, a ostajajo divje živali v ujetništvu, zelo občutljive na stres. Njihova dobrobit je ključnega pomena, zlasti ker so ogrožena vrsta."

Kljub pozitivnemu odzivu na odločitev Lone Pine-a, da opusti "cartanje" s koalami, se zdi, da upanje za državno prepoved teh praks ni utemeljeno. Predstavnik vlade je za BBC povedal, da ni načrtov za spremembo zakonodaje, Lone Pine pa je potrdil, da podpira obstoječe zakonske določbe. Kljub temu WAP napoveduje, da bodo še naprej pritiskali na druge lokacije, da opustijo prakso držanja koal.