V Kanadi poročajo o nenavadnem incidentu. Zaradi glodalca, ki je čakal na stranišču, je Kanadčan pristal v bolnišnici z odpovedjo organov in sepso. Kaj se je zgodilo?

Odšel domov in dolgo časa mislil, da je zdrav

76-letni moški je poskušal izloviti podgano iz svojega stranišča, ko ga je ugriznila v dva prsta. Odšel je na urgenco, kjer je prejel osnovno oskrbo rane in injekcijo proti tetanusu, nato so ga poslali domov. Toda čez 18 dni se je ponovno znašel na urgenci z neštetimi simptomi, od vročine, glavobola, do bolečin v trebuhu, navaja poročilo, objavljeno v Canadian Medical Association Journal.

Njegov srčni utrip je bil visok, njegov krvni tlak nizek in njegove ledvice so bile sodeč po zdravniških preiskavah poškodovane. Imel je znake sepse in da bi mu lahko odpovedovalo več organov, zato je bil sprejet na oddelek intenzivne nege.

Njegova ugrizna rana se je večinoma zacelila, a so zdravniki domnevali, da je to lahko povezano z njegovim poslabšanjem stanja. Opravili so preiskave krvi in urina ter ugotovili, da ima moški leptospirozo, bakterijsko okužbo, ki jo na ljudi pogosto prenašajo živali, kot so podgane, in je lahko v redkih, hudih primerih smrtna.

Po podatkih NIJZ je leptospiroza bolezen divjih in domačih živali. Najpogosteje jo prenašajo podgane in poljske miši. Te s svojim sečem okužijo vodo ali zemljo, kjer bakterije preživijo od tri do šest tednov, s to vodo pa se nato okuži človek. Okuži se lahko tudi z neposrednim ali posrednim stikom z okuženo živaljo oziroma njenimi izločki. Začetni bolezenski znaki so neznačilni, podobni gripi, kot so hitro naraščanje telesne temperature, glavobol, bolečine v mišicah. Pridružijo se jim lahko bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje. Značilen znak, ki pa včasih ni izražen, je vnetje očesne veznice. Zvišana temperatura se po enem tednu normalizira, kar pri manjšem delu bolnikov pomeni konec bolezni. Bolezen sicer zdravijo z antibiotiki.

Bakterijo najdemo v urinu živali in zdravniki menijo, da je bila podgana kontaminirana z urinom in je moškega okužila z ugrizom. Leptospiroza je lahko smrtno nevarna v manjšem številu primerov, toda Kanadčan je na srečo ozdravel s pomočjo antibiotikov.