Skoraj celotna Črna gora, večina Dalmacije, Bosne in Hercegovine in Albanije so danes med vročinskim valom ostale brez elektrike. Izpad na Hrvaškem in v BiH naj bi bil posledica izpada sistema v Črni gori, poročajo regionalni mediji.

Po nekaj več kot uri se je oskrba postopno začela obnavljati

Hrvaška tiskovna agencija Hina je od hrvaškega električnega operaterja izvedela, da je prišlo do razpada elektroenergetske mreže v treh državah - najprej v Črni gori, nato v BiH, zatem pa še na Hrvaškem. O izpadih so poročali zlasti iz Dalmacije, ki je vezana na črnogorsko omrežje. Brez elektrike naj bi bili med drugim v Zadru, Splitu, Omišu, Makarski, Dubrovniku in na številnih otokih. Po nekaj več kot uri se je oskrba postopno začela obnavljati.

Vzrok izpada, ki je zajel tudi dele Slavonije, zaenkrat še ni znan, je sporočilo hrvaško podjetje za oskrbo z elektriko HEP in dodalo, da so z namenom blaženja izpada zagnali vse svoje proizvodne kapacitete.

Na Hrvaškem in drugod po Balkanu se sicer danes soočajo tudi z zelo visokimi temperaturami in med drugim pričakujejo vrhunec vročinskega vala.

Kot je sporočil črnogorski elektrodistribucijski sistem (CEDIS), je brez elektrike ostala skoraj celotna Črna gora. Vzrok naj bi bil požar na daljnovodu, sprva pa ni bilo znano, kdaj bo težava odpravljena. Po približno 40 minutah so oskrbo obnovili na skoraj celotnem ozemlju Črne gore. Ves ta čas naj bi elektriko sicer imeli območji mest Plevlja in Žabljak.

Elektrike po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug ni tudi v večjem delu Albanije, vključno s Tirano, Dračem, Elbasanijem, Gjirokastro in Skadrom. Vzrok naj bi bila okvara na visokonapetostnih vodih.

Izpad elektrike je v BiH povzročil številne nevšečnosti. V Sarajevu so zastali tramvaji, prav tako pa ne deluje prometna signalizacija. Brez elektrike so tudi številna druga mesta, med drugim Tuzla, Brčko, Banjaluka, Bijeljina, Mostar, Zenica, Visoko, Jajce in Kakanj.

STA