Predsednik Republike Srbske, Milorad Dodik, je v nedavnem intervjuju za televizijo Republike Srbske izrazil stališče, da bi odcepitev srbske entitete od Bosne in Hercegovine lahko sledila, če bi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH, Christian Schmidt, sprejel zakon o urejanju statusa in pravicah do državnega premoženja.

Dodik je poudaril, da so po njegovih informacijah možnosti za sprejetje take odločitve že januarja in napovedal, da bi v tem primeru nemudoma sklical parlament Republike Srbske ter razglasil odcepitev. Schmidt pa naj ne bi nikoli izrazil namere, da bi sam sprejel omenjeni zakon, temveč je izjavil, da gre za dolžnost bosanskih oblasti, kot piše Jutarnji list.

Pričakuje jezne Američane, a računa na prijatelje

Dodik je nadalje izrazil prepričanje, da ne pričakuje napada iz Federacije Bosne in Hercegovine, vendar pa v primeru morebitnega konflikta poudarja, da bi se odločili glede na okoliščine. Pričakuje tudi, da bi sile Euforja prevzele vlogo postavljanja na mejo med entitetami in preprečevanja morebitnega stika, poroča Siol.net.

Ocenil je, da bi to zelo razjezilo Američane, ki bi zahtevali mednarodno vojaško intervencijo, a je prepričan, da bi prijatelji Republike Srbske to preprečili. Pri tem sicer ni povedal, kdo so ti prijatelji, a je znano, da je poleg srbskega predsednika Aleksandra Vučića v dobrih odnosih tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.