Globalno

Rusom spodletelo: Luna-25 strmoglavila na Luni

Uredništvo , 20.08.23 ob 12:24

Rusi so bili prepričani, da jim bo tokrat uspel zgodovinski pristanek.

Rusom spodletelo: Luna-25 strmoglavila na Luni

Dolgo napovedovana ruska misija na Luno se je končala neuspešno, saj je vesoljsko plovilo Luna-25 strmoglavilo na Luno. Plovilo bi moralo pristati na Luninem južnem tečaju, a je naletelo na težave, ko se je premaknilo v orbito pred pristankom. Plovilo je ušlo izpod nadzora in strmoglavilo.

Plovilo se je premaknilo v nepredvidljivo orbito in trčilo

Prva ruska misija na Luno po skoraj 50 letih naj bi bila na južnem tečaju, kjer znanstveniki menijo, da bi lahko našli zamrznjeno vodo in dragocene elemente. Zamrznjeno vodo v kamninah bi lahko bodoči raziskovalci spremenili v zrak in raketno gorivo, poroča 24ur.com. Tam naj bi Luna-25 ostala približno eno leto, iskala vodo ter jemala in analizirala vzorce tal.

Sonda brez posadke Luna-25, ki so jo minuli teden izstrelili iz vesoljskega izstrelišča Vostočni na daljnem vzhodu Rusije, je pred tednom dni poslala prve fotografije iz vesolja. Na Luni naj bi pristala v ponedeljek, a je ruska državna vesoljska korporacija Roskosmos sporočila, da je izgubila stik s plovilom kmalu po tem, ko je bilo preusmerjeno v orbito pred pristankom.

Rusi so bili sicer pred tem prepričani, da jim bo prvič v zgodovini uspel pristanek na območju Luninega južnega pola. Tekmovali so z Indijo, katere vesoljsko plovilo Chandrayaan-3 naj bi ta teden pristalo na Luninem južnem polu, in s Kitajsko ter Združenimi državami, ki imata obe napredne lunarne ambicije.

To je sicer prva ruska lunarna misija po letu 1976. Dala naj bi nov zagon ruskemu vesoljskemu sektorju, ki se že leta spopada s težavami s financiranjem in korupcijskimi škandali, zdaj pa je zaradi konflikta v Ukrajini dodatno izoliran.