Kremelj poziva ukrajinske oblasti, naj "razmislijo" o umiku vojske z juga in vzhoda države in pristopu do mirovnih pogajanj. Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je danes dejal, da Ukrajino k temu poziva zaradi "trenutne dinamike na fronti, ki se poslabšuje, s tem pa so na slabšem tudi Ukrajinci", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske oblasti so sicer danes sporočile, da so zajele vas Zagrine na jugu Ukrajine. Rusija je v zadnjih mesecih zasedla več vasi del ukrajinskega ozemlja, še zlasti na vzhodu države. Kljub temu pa večjega preboja Rusija ni dosegla, navaja AFP.

Tiskovni predstavnik Kremlja Peskov je dejal, da bi "politik, ki interese države postavi pred lastne in interese svojih političnih botrov, razmislil o umiku s fronte".

Kot je dodal, ruski predsednik Vladimir Putin ne izključuje možnosti pogajanj z Ukrajino, ob pogoju, da bi v Ukrajini vladala legitimna oblast, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug. Dodal je, da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ni oseba, s katero je mogoče skleniti pisni dogovor, saj bi bil dogovor po njegovih besedah "de jure nelegitimen". S tem je namigoval na dejstvo, da se je Zelenskemu predsedniški mandat že iztekel.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek predstavil pogoje Moskve za začetek mirovnih pogajanj. Zahteva umik ukrajinskih vojakov z območij znotraj Ukrajine, ki jih je zasedla Rusija, in trajno odpoved članstvu Ukrajine v zvezi Nato. Peskov je poudaril, da ne gre za ultimat, ampak za mirovni predlog.

Ukrajina in Zahod predlog zavračajo

Ukrajinski predsednik Zelenski in ostali zahodni voditelji Putinov predlog zavračajo. Na mirovni konferenci za Ukrajino v švicarskem letovišču Bürgenstock je Zelenski v soboto dejal, da se lahko mirovna pogajanja začnejo, ko bodo imela podporo mednarodne skupnosti.

Rusija na vrh sicer ni bila povabljena, je pa švicarska vlada kot gostiteljica vrha sporočila, da bo cilj srečanja "skupaj opredeliti časovni načrt", kako Moskvo in Kijev vključiti v bodoči mirovni proces.