V Rusiji se bodo danes začele predsedniške volitve, ki bodo prvič potekale tri dni. Pričakovati je gladko zmago trenutnega predsednika Vladimirja Putina, ki se na volitvah ne bo soočil s pravo konkurenco in si bo tako zagotovil že peti predsedniški mandat.

Vlada od leta 1999

V največji državi na svetu bo približno 113 milijonov volilnih upravičencev lahko svoje glasove oddalo do nedelje. Volitve bodo potekale tudi na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je Rusija nezakonito priključila pred desetimi leti, ter v delih ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, ki jih zaseda ruska vojska in si jih je Moskva priključila septembra 2022.

Putin, ki Rusiji kot predsednik ali premier vlada od leta 1999, tudi na tokratnih volitvah nima prave konkurence. Proti njemu se bodo sicer pomerili trije kandidati, ki pa so vsi zvesti njegovemu režimu in nimajo možnosti za zmago. To so Nikolaj Haritonov iz Komunistične partije, Leonid Sluckij iz Liberalnodemokratske stranke in Vladislav Davankov iz stranke Novi ljudje.

Za glavnega izzivalca je sicer veljal opozicijski politik Boris Nadeždin, vendar je njegovo kandidaturo volilna komisija v začetku februarja zavrnila zaradi neveljavnih podpisov podpore.

Kot kaže marčevska anketa državne javnomnenjske agencije Vtsiom, bi za Putina tokrat lahko glasovalo 82 odstotkov volivcev ob 71-odstotni volilni udeležbi. Preostali kandidati naj bi prejeli po okoli šest odstotkov glasov, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Številni predstavniki ruske opozicije so pozvali k protestom proti Putinu v nedeljo opoldne. Pred smrtjo je tudi opozicijski politik Aleksej Navalni pozval, naj volivci izberejo kateregakoli drugega kandidata. K protestom je volivce pozvala tudi njegova žena Julija Navalna, in sicer tako, da bi pred volišči v nedeljo oblikovali dolge vrste in s tem preobremenili volišča.

STA