Globalno

Putin odredil, da morajo člani Wagnerja priseči zvestobo Rusiji

Uredništvo , 26.08.23 ob 14:59

Odlok velja za vse, ki sodelujejo v vojaških dejavnostih v Ukrajini, pomagajo vojski in služijo v enotah teritorialne obrambe.

Putin odredil, da morajo člani Wagnerja priseči zvestobo Rusiji

Po smrtonosnem padcu letala, ki je domnevno zahteval življenje Jevgenija Prigožina, vodje Wagnerja, je Vladimir Putin odredil, da morajo skupina plačancev in druga zasebna vojaška podjetja priseči zvestobo Rusiji. Odlok velja za vse, ki sodelujejo v vojaških dejavnostih v Ukrajini, pomagajo vojski in služijo v enotah teritorialne obrambe.

Odlok v veljavo stopil takoj

Kremelj je zavrnil trditve zahodnih držav, da je Prigožina umoril na Putinovo naročilo, vendar smrti še ni dokončno potrdil, saj čakajo na rezultate preiskave. Ruski preiskovalci še niso razkrili vzroka letalske nesreče ali identitete trupel, najdenih v razbitinah.

Odlok je podpisal v petek, v veljavo pa je stopil takoj. Velja za vse, ki sodelujejo pri vojaških dejavnostih v Ukrajini, pomagajo vojski in služijo v enotah teritorialne obrambe. Besedilo prisege, ki je v odloku opisana kot korak k oblikovanju duhovnih in moralnih temeljev obrambe Rusije, vsebuje vrstico, v kateri se tisti, ki podpišejo prisego, zavežejo, da bodo strogo upoštevali ukaze poveljnikov in višjih vodij.

Letalo z desetimi osebami na krovu je strmoglavilo pri Moskvi, med letom v Sankt Peterburg, pri čemer je umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil med potniki ponesrečenega letala tudi Prigožin, je kmalu za tem potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet. Ruski preiskovalci so v petek našli črni skrinjici in vseh deset trupel. Trenutno še opravljajo analizo DNK, da bi lahko potrdili identiteto preminulih.