Po dolgih letih preizkušanj in razvoja se je na trgu pojavilo prvo zdravilo, s katerim je mogoče učinkovito in varno zdraviti debelost, poroča spletni portal N1.  Zdravilo, ki je bilo sprva razvito za zdravljenje diabetesa, je številnim bolnikom s hudimi oblikami debelosti že spremenilo življenje. A ker povpraševanje tudi zaradi viralnosti na družbenih omrežjih močno presega ponudbo, ga je izjemno težko dobiti, še navaja omenjeni portal.

Hitrejši občutek sitosti

Kot je za N1 povedal dr. Andrej Janež, predstojnik Klinike za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove v ljubljanskem kliničnem centru, ves svet nori za tem zdravilom. “Razumljivo, saj ljudje vidijo zelo dobre in hitre učinke. Je pa seveda pri tem tudi veliko pasti, gre za resno zdravljenje. Bolniki, ki ga jemljejo, imajo hitreje občutek sitosti, poleg tega pa ta občutek vztraja dlje, saj zdravilo upočasnjuje praznjenje želodca. To pomeni, da želodec v možganski center za apetit dlje pošilja impulze sitosti, kar pomeni, da ne čutite potrebe po prigrizkih med obroki,” je med drugim izpostavil za N1.

Pri nas ga ni mogoče dobiti

Zdravilo se imenuje semaglutid. Po poročanju N1, gre za spojino, “ki posnema delovanje hormonov, ki se naravno izločajo v človeškem črevesju in so odgovorni za komunikacijo z možgani. Zdravilo posledično povečuje količino inzulina, ki ga kot odziv na zaužito hrano izloči trebušna slinavka, in tako pomaga pri uravnavanju koncentracije glukoze v krvi, s tem pa tudi občutka lakote.”

Za zdravljenje diabetesa je semaglutid na voljo pod tržnim imenom Ozempic, za zdravljenje debelosti pa pod tržnim imenom Wegovy. Zdravilo je v obliki injekcije, s katero si bolnik enkrat na teden sam vbrizga odmerek v podkožje, navaja N1. In še, da ga pri nas in tudi v večini evropskih držav ga za zdaj ni mogoče dobiti.