Ukrajincem grozi “smrtna nevarnost”, če zahodne države ne bodo ohranile finančne pomoči, s katero ji pomagajo v boju proti ruski agresiji, je danes v pogovoru za britanski BBC posvarila soproga ukrajinskega predsednika Olena Zelenska.

“Resnično potrebujemo pomoč”

“Resnično potrebujemo pomoč. Preprosto povedano, ne moremo se utruditi od te situacije, ker če se to zgodi, bomo umrli. In če se utrudi svet, nas bo preprosto pustil umreti,” je dejala v intervjuju za britansko mrežo.

Velika Britanija si v zadnjem času intenzivno prizadeva doseči, da bi ZDA še naprej nudile pomoč Ukrajini. Senatni republikanci so namreč v sredo uresničili grožnje o blokiranju nadaljnje razprave o predlogu več kot 100 milijard dolarjev vrednega zakona o dodatni proračunski porabi, ki med drugim vključuje novo pomoč Ukrajini.

Zahodne zaveznice ob tem vse bolj skrbi, kakšna bi bila usoda ameriške pomoči – trenutno ključne v ukrajinski obrambi pred Rusijo – če bi se v Belo hišo vrnil nekdanji predsednik Donald Trump.

Novi britanski zunanji minister David Cameron je ta teden na obisku v ZDA, kjer je republikance posvaril, da bi bila ustavitev pomoči božično darilo za ruskega predsednika Vladimirja Putina.

STA