Na tisoče francoskih državljanov, ki so se nameravali pokakati v reko Seno, je svoje načrte "vrglo v straniščno školjko", potem ko je bilo objavljeno, da predsednik Emmanuel Macron in pariška županja Anne Hidalgo ne bosta plavala v reki, kot sta predhodno napovedala, in za to navedla "politične razloge". Uradniki odločitve niso pojasnili, temveč so ohlapno rekli, da se bo plavanje zgodilo "na koncu".

Mnogi domnevajo, da so odločitev spodbudili spletni načrti, da bi se prebivalci pokakali v Seni, kar bi zagotovilo, da bi zadeli politike ravno takrat, ko so se nameravali potopiti v reko.

Zakaj protestirajo?

Državljani so jezni zaradi astronomske vsote denarja, ki se bo porabila za čiščenje Sene, z načrti, da bi to znamenito reko uporabili kot prizorišče plavanja v odprtih vodah na olimpijskih igrah. Reka Sena, ki je že dolgo povezana s pariškim kanalizacijskim sistemom, je že več kot 100 let preveč onesnažena, da bi v njej plavali. Organizatorji pariških iger so se od sicer lotili čistilne akcije, ki je stala več kot milijardo evrov, vendar pa so znanstvena testiranja pokazala, da so te akcije komaj kaj prizadele čistočo reke, ki je še vedno polna človeških iztrebkov, smeti in naplavin

Sena še vedno vsebuje nevarno visoke ravni bakterij, zaradi katerih je skoraj zagotovljeno, da bodo športniki zboleli, če bodo dalj časa preživeli v reki. Zdaj so uradniki v tekmi s časom, da zagotovijo, da bo voda ustrezala standardom do 30. julija, kar se zdi nemogoče glede na količino onesnaženja, ki jo je še treba očistiti. 

Protestniki so videli svojo priložnost, ko sta Macron in Hidalgo napovedala, da bosta plavala v Seni, da bi dokazala, da je voda varna za igre. Po spletu so začeli krožiti načrti za dogodek množičnega kakanja v reko, skupaj z zemljevidi in meritvami pretoka vode, da bi natančno določili, kje bi morali ljudje kakati, in kdaj, da bi zagotovili, da bodo njihovi iztrebki prišli v stik s politiki v času njihovega plavanja. Ti upi pa so bili razblinjeni v petek, ko so uradniki odpovedali dogodek.