V občini Torri del Benaco, ki se nahaja ob Gardskem jezeru na severu Italije, so v petek v pitni vodi zaznali prisotnost norovirusa. S simptomi, kot so slabost, bruhanje in driska, je bilo doslej hospitaliziranih več kot 300 ljudi, tako domačinov kot turistov. 

Do nadaljnjega prepovedali uporabo pitne vode

V več vzorcih vode so v petek v občini Torri del Benaco odkrili prisotnost norovirusa. Vodovodno podjetje Azienda Gardesana Servizi je nemudoma preventivno povečalo količino klora v vodi, v nadaljnji analizi vode v nedeljo pa prisotnosti virusa niso zaznali. Kljub temu so zdravstveni organi sporočili, da bodo v prihodnjih dneh nadaljevali z analizo vode.

Oblasti domnevajo, da se virus širi preko vodovodnega omrežja. Župan Stefano Nicotra pa je do nadaljnjega prepovedal uporabo pitne vode. Dokler se situacija ne razreši, bodo prebivalci in turisti morali uporabljati ustekleničeno vodo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Številni italijanski mediji ugibajo, da bi bil izbruh virusa lahko povezan z obilnim deževjem v zadnjih dneh in posledično visokim vodostajem Gardskega jezera. Domnevajo, da je bil zaradi naliva kanalizacijski sistem preobremenjen.