Novorojenček, ki so ga sinoči našli v Zaprešiću pri Zagrebu zavitega v odejo in odvrženega v kontejner, je zunaj življenjske nevarnosti, je za Index potrdila zagrebška policija.

Novorojenčka so iz Zaprešića v Sveti Duh prepeljali z reševalnim vozilom, gre pa za dečka, ki je bil okoli polnoči sprejet na oddelek neonatologije, podhlajen, z zmanjšanimi vitalnimi funkcijami, nato pa ga je dežurna ekipa oskrbela po vseh pravilih stroka, je poroča Index.hr.

Na svetu le uro ali dve

Pri otroku so hitro zabeležili ugoden klinični odziv, je stabilen in izven življenjske nevarnosti. »Otrok joka, je rožnat, ima dobro motoriko, začeli smo ga hraniti, je živahen, ultrazvok možganov je v redu, zaenkrat smo z njim zelo zadovoljni,« je povedali v zagrebški bolnišnici.

Deček je še vedno naopazovanju na oddelku za intenzivno nego. "Gre za dečka s porodno težo 2230 gramov in težko je oceniti, koliko je star. Njegova gestacijska starost je približno 38 tednov, ob odkritju pa bi lahko bil star zelo malo, morda kakšno uro , največ dva, sodeč po njegovem kliničnem stanju, ko je bil pripeljan v bolnišnico,« je povedal predstojnik zagrešbke neonatologije.

Policija še vedno preiskuje

Po prvih podatkih naj bi bil na kraju, kjer so našli dojenčka, tudi 15-letni otrok, ki je mimoidoče prosil za pomoč, a so policisti te informacije zanikali.

Policisti primer še preiskujejo in nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin in identitete matere.